Birger Gladhus (t.v.), Tekno-Nor AS, Bent Tangemann, Vermeer Danmark AS og daglig leder av Vermeer EMEA i Holland, Frank Beerthius, har stor tro på den nye flishoggeren BC230XL på 1,9 tonn.
Birger Gladhus (t.v.), Tekno-Nor AS, Bent Tangemann, Vermeer Danmark AS og daglig leder av Vermeer EMEA i Holland, Frank Beerthius, har stor tro på den nye flishoggeren BC230XL på 1,9 tonn.

To-hjuling med skarpe kniver

I Vermeers omfattende produktspekter inngår et "hav" av maskiner/utstyr til jordbruk, anleggs- og trebehandlingsbransjen (flis). Kjedegravere, "No-dig-maskiner", stubbefresere, redskapsbærere og flishoggere i flere forskjellige størrelser er bare et lite utvalg. Av årets nyheter fra Vermeer er flishoggeren BC230XL på 1,9 tonn.

Den er beregnet for det europeiske markedet og lanseres om kort tid. Den norske Vermeer-forhandleren, Tekno-Nor AS på Vinterbro utenfor Oslo, har store forhåpninger til nykommeren.

Fullt program

Tekno-Nor har fra tidligere avtale med Vermeer om salg av flishoggere (knusere) på belter og hjul med horisontal- og toppmating i vektklassene fra 3-46 tonn. I vår ble imidlertid Tekno-Nor fullskala Vermeer-forhandler tilknyttet Vermeer Danmark AS. Anton's Timber AS i Vestfold har i en årrekke solgt Vermeers minste flishoggere og stubbefresere og fortsetter som forhandler for Tekno-Nor.

Anvendelig

Den nye to-hjuls flishoggeren BC230XL er en anvendelig størrelse for det norske markedet, ifølge daglig leder i Tekno-Nor AS, Birger Gladhus.

- Flishoggerens kapasitet og at den er tilhengermontert, gjør det lettvint å ta den med seg overalt, sier Gladhus om den nye 1,9-tonneren som har Kubota-motor på 66 hk. Flishoggerenheten kan svinges 90 grader til hver side, og utkastertuten kan dreies 270 grader. Flishoggeren med transportlengde 3,8 m og -bredde 1,9 m, kan ta dimensjoner opp til 23 cm i diameter, og med rundvirke som råvare, kan nykommeren produsere 10-12 m3 flis pr. time.

Internett rett i asfalten

Vermeer har et bredt spekter av microtrench-maskiner, maskiner som kan "frese" internettkabelen (eller andre mikrokabler) rett ned i asfalten. Dette er en kjapp og enkel måte å legge bredbånd på. Telenor har kjørt et par prøveprosjekter, og Bymiljøetaten i Oslo er nå i gang med utprøving av microtrenching-metoden.

Vermeer RTX550 er en liten redskapsbærer med bakmontert fresehjul med tykkelse fra 2-5 cm og som freser fra 20-40 cm dype spor både i asfalt og betong. Foran på maskinen monteres kabeltrommelen, og den vesle 4-hjulingen utfører hele frese-legg-prosedyren selv. På fresehjulet er det montert en slange som kan kobles til en støvsuger som fjerner overskytende fresemasser.

- Jeg har veldig stor tro på dette konseptet. Dette er en rask og rimelig måte å legge bredbånd på, og jeg har allerede vært i kontakt med Bymiljøetaten i Oslo, sier Gladhus hemmelighetsfullt.

Kombirigg

Vermeer er også kjent for sine "no-dig-maskiner", maskiner for horisontal, retningsstyrt boring. Nå lanseres riggen D20x22FX Serie II som kan utføre både horisontal-/vertikal boring innenfor området 18-90 grader. Beltemaskinen på ca. 6 tonn, lengde 5,6 m og bredde 1,65 m og Kubota-motor på 83 hk, er utstyrt med stangmater og plass til 122 m borstenger. Nykommeren kan utføre horisontale boringer opp til 330 m, og "rømningshull" med diameter opp til 45 cm.

 

Forsiden nå