John Johnsen (t.v.) har fått besøk av Øyvind Ottinsen, fra Hitachi-importøren Nasta AS.
John Johnsen (t.v.) har fått besøk av Øyvind Ottinsen, fra Hitachi-importøren Nasta AS.

Trofast mot Hitachi i 22 år

John Johnsen på Rena kjøpte sin første Hitachi-graver i 1990. Og "kjærligheten" til den oransje japaneren har holdt seg varm siden. Nå venter Rena-entreprenøren på sin 11. Hitachi-graver.

Den får Johnsen (61) i slutten av mars. Den nye hjulgraveren ZX170WT (trippelbom) på ca. 19 tonn tar over plassen til 17-tonneren ZX160W-3 (2005 modell) som nå har rundet 5200 timer.

Hitachi-trio

Rena-entreprenøren har tre ansatte og like mange gravemaskiner, alle Hitachi. Foruten hjulgraveren inngår korthekken ZX85US (8,5 tonn) og beltegraveren ZX180LC-3 (ca. 20 tonn) i maskinstallen.  

Johnsen startet som maskinentreprenør i 1981. I de første årene kjørte han Hymax-gravere. Nå er det blitt over 20 år med Hitachi. Årsaken til det langvarige forholdet er soleklar.

- Hitachi-maskinene har innfridd i alle disse årene. Vi er svært fornøyd med dem. Dessuten er vi blitt godt kjent med folket hos importøren Nasta, og det har vært og er enkelt å få servicehjelp når vi trenger det. Og Nastas tekniske sjef, Knut Gaarde, er rasende flink. Han er helt rå, sier John Johnsen som nå har fått "egen" servicemekaniker. Det er Arne Kristian Dæhli som er stasjonert på Løten. Han skal serve Johnsen og andre Hitachi-eiere i Hedmark.

Stolper og kabel

Anleggsdivisjonen i Eidsiva Energi er Johnsens største oppdragsgiver. Det innebærer mange oppdrag med stolpereising og kabellegging, som i Åsbygda noen km fra Rena sentrum der Johnsen-mannskapt og Hitachi'ne i januar la300 mkabel og reiste fem stolper. Nå er Johnsen i gang med nok et Eidsiva-oppdrag. Frem til påske skal firmaet stolpesette en3 kmlang strekning i Nordre Tøraasen i Trysil kommune. Deretter blir det bygging av en driftsvei i ei bratt li i Åsta (Åmot kommune) slik at skogsmaskinene kommer seg frem til hogstmoden skog.

Etter veiprosjektet blir det atter stolpereising og kabellegging. Denne gang i Rena sentrum og omkringliggende boligfelt.

Snill vinter

Det er vakkert på Rena og i Åmot kommune om sommeren. Det er heller ikke stygt der vinterstid. Men vintrene kan være kalde og snørike.

- Denne vinteren har vært fin, lite snø og ikke så kaldt. Vi stopper arbeidet når kvikksølvet kryper ned mot minus 25. Det har vi sluppet så langt. Vi hadde noen dager ned mot minus 30, men kulda kom på en fredag og varte gjennom helga, og da er det jo fri både for folk og maskiner, sier John Johnsen som i tillegg til anleggsoppdragene også har brøyting for Åmot kommune og Jernbaneverket (Rena stasjon).

Forsiden nå