Sjur Wethal: - Kald vinter har gitt HeatWork-salg.
Sjur Wethal: - Kald vinter har gitt HeatWork-salg.

Tror på bedring i utleie

Den årlige Utleiekonferansen på Gardermoen er vel gjennomført. Hos utstillerne rådet en forsiktig optimisme med tanke på investeringer i nytt materiell blant utleieselskapene.

De siste årene har utleiemarkedet i Norge vært i sterk vekst, men den såkalte finanskrisen rammet også denne næringen hardt. Lavere aktivitet i næringene anlegg og bygg førte til lavere etterspørsel etter utleiefirmaenes tjenester enn i rekordårene 2007 og 2008.

For maskinleverandørene innebar dette at tidligere gode og stabile kunder i utleiesektoren la investeringer i nytt utstyr "på is". Årets Utleiekonferanse på Gardermoen 18. og 19. februar samlet ca. 200 deltakere. 39 utstillere var representert, og inntrykket vi fikk etter en kjapp runde, var at det råder en forsiktig optimisme blant maskinleverandørene. Investeringene vil trolig fortsatt sitte langt inne hos utleieselskapene, men signalene som ble gitt på konferansen, var at mange i år vil åpne lommeboka og investere i nytt utstyr.

Avtroppende styreleder i Norsk Utleieforening, Ove Lunde, mottok Utleieprisen 2010 på Utleiegallaen på torsdagskvelden. Ny styreleder er Eivind Bøe fra Bautas AS. Ellers kan det også nevnes at AJ Maskin AS på gallaen ble kåret til beste stand.  

Hett HeatWork-salg

Sjur Wethal, salgsrepresentant i Nanset Standard, kan fortelle at 2010 foreløpig har startet oppløftende, og er langt bedre enn fjoråret. Dette gjelder blant annet for hovedproduktet, Hitachi, men ikke minst for teletiningsmaskinene fra HeatWork. Mens man ifjor solgte ca. 30 enheter, har man bare siden nyttår solgt 20 enheter.

- Den tøffe vinteren må få mye av "skylden" for at salget har "tatt av". Det som er litt spesielt, er at også Vestlandet har en vinter med mye snø. I år har vi fått kunder både i Bergen og Ålesund, sier Wethal.

Venter oppgang i 2010

Den kompakte hjullasteren Kramer Allrad 250 på 1,5 tonn og med motoreffekt på 17 kW (23 hk) er blant H&H Maskins volummodeller til utleiebransjen, forteller Hans-Christian Hagen i H&H Maskin. Han tror utleieselskapene vil handle mer i år enn hva tilfellet var ifjor.

- Det var ikke så trivelig ifjor. Utleieselskapene satt på gjerdet, men nå ser det lysere ut. Signalene fra deltakerne på konferansen er positive, sier han.

Plast overtar for metall

Det er utleieselskapene som har trykket på for å få mobile kompressorer med "karosseri" av polyetylen istedenfor i metall på modellene opp til Mobilair M50.

- Det har i hovedsak med utseende å gjøre. Med polyetylen blir det langt færre riper og bulker, sier salgssjef Hans-Ronald Hohlweg i Kaeser Kompressorer. Volummodellene til utleiemarkedet i Norge og Norden er Mobilair M43 og Mobiair M50, modeller som er noe større enn volummodellene sørover i Europa. Modellen på bildet, Mobilair M50, leveres til UCO etter konferansen. Kompressoren leveres med vannavkjølt Kubota-motor og har en effektiv leveringsmengde på 5 m 3/min og jobber med et arbeidstrykk på 7 bar. Driftsvekten er735 kg.

Teleskoptrucker fra Bobcat

På Bauma lanserer Bobcat den rundtomsvingende teleskoptrucken TR50210 med 5 tonns løftekapasitet og21 meterløftehøyde. Samtidig presenteres ytterligere tre modeller med løftekapasitet 3,5 tonn til 4,5 tonn og med løftehøyde fra 16 til19 meter.

- Det er ikke mange aktører som selger rundtomsvingende teleskoptrucker. Vi ser dette som et viktig satsningsområde som vi skal ta markedsandeler i på sikt. Vi har allerede fått de første interessentene, og maskinene vil være tilgjengelig i Norge fra mai, forteller Paul Håkon Endresen i Doosan Bobcat Norge AS. Ikke minst utleiemarkedet regner han med vil fatte interesse for teleskoptruckene.

Demoleringsutstyr

Som forhandler av Kubotas minigravere har Hymax AS bygget seg opp som en av utleiebransjens hoffleverandører. I porteføljen har selskapet også Daemo.

Nytt er at Hymax AS nå kan tilby Daemo demoleringsutstyr for minigravere, DM Mini Crusher-serien. Produktansvarlig for Daemo i Hymax, Kenneth Aune, kunne på konferansen vise DMC10 montert på en 2-tonns Kubota, men den passer helt ned til bæremaskiner på 1,5 tonn. Daemo DMC10 veier kun160 kgog har en saksebredde på330 mm. Knusekraften er 17 tonn.

Forsiden nå