Utenlandske vogntogsjåfører får vær- og føremeldinger på engelsk.
Utenlandske vogntogsjåfører får vær- og føremeldinger på engelsk.

Tungbilsjåførenes vinterredning

Du skal over fjellet til Bergen og er spent på forholdene på riksvei 7 over Hardangervidda. Tekstmeldingen som tikker inn, er fra Vegvesenet og forteller at veien er åpen i hvert fall noen timer fremover.

Snart kan du abonnere på tekstmeldinger om Oslofjordtunnelen, E6 over Dovre og mellom 30 og 50 andre regionale veistrekninger i Norge.

 Norsk og engelsk

- Først og fremst tror jeg det er næringstransporten, altså tungbilsjåfører, som vil ha meldingene. Vi kommer etter hvert til å legge både norsk og engelsk tekst på disse meldingene, fordi vi vet at det er en stor andel utenlandske sjåfører som bruker fjellovergangene, sier avdelingsdirektør Ivar Christiansen i Vegdirektoratet.

På kort tid har meldingene om akkurat Hardangervidda fått mellom 400 og 500 abonnenter, og Christiansen regner med at langt flere vil koble seg på.

Politiet advarer

Politiet advarer mot farlige situasjoner med bruk av sms til bilførere, selv om mobiltelefon er plassert i en holder forsvarlig fastmontert i motorvognen.

UP-sjef Runar Karlsen påpeker at man ikke kan lese sms-er mens man selv kjører bilen.

- Kommer det inn en melding, og du skal betjene den meldingen mens du kjører, må du kaste et blikk bort på telefonen. Da mister du oppmerksomheten på veien, og det kan lett skje en ulykke enten ved at du svinger ut i veibanen og møter en som kommer mot, eller ved at du kjører ut av veien eller på bilen som kjører foran deg, sier UP-sjef Runar Karlsen.

Han regner med at Vegvesenet har tenkt nøye gjennom sms-økningen.

Forsiden nå