Maskinførerne Hans Magnar Martinsen (t. v.), Bjørn Andal og Trond Hansen, Topaas og Haug AS, bygger bratte skiløyper på Tryvann
Maskinførerne Hans Magnar Martinsen (t. v.), Bjørn Andal og Trond Hansen, Topaas og Haug AS, bygger bratte skiløyper på Tryvann

Utformester med anleggsmaskiner

Topaas og Haug AS liker seg i skisporet, særlig der det er brattest. Nå er Bærums-entreprenøren på "barmarksamling" i Tryvann Vinterpark i Oslo. Gravemaskiner med skarpe stålkanter og høydesterke førere er i gang med byggingen av halfpipen til snowboard-VM i februar neste år.

Topaas og Haug AS (T&H) er godt kjent i Tryvannsløypene. Firmaet har nærmest "klippekort" i slalåm- og utforbakkene i barmarksesongen når hovedstadens alpinanlegg skal utbedres/utbygges.

Debuterte i 1987

T&H hadde sitt første anleggsoppdrag på Tryvann i 1987. I 2003 var det igjen maskinsamling med 50 prosent utvidelse av bakkearealet i Tryvann/Wyller-løypa. Ifjor planerte T&H heistraséen og etablerte fundamentene til den nye T-krokheisen. Graving av grøfter til nytt snøanlegg i den gamle Wyller-løypa (1200 m) inngikk også i entreprisen.

25 mill. kroner

Tryvann Vinterpark investerer ca. 90 mill. kroner og utvider nå skianlegget med ca. 110 mål i nye bakker og anlegg. Og "naturligvis" er offroad-gjengen hos Topaas og Haug på plass. T&Hs startet på sitt 25-millionersoppdrag i juni, og i midten av november skal arbeidet være avsluttet.

Entreprisen omfatter utvidelse av ca. 16 mål parkeringsplass, tre nye nedfarter (skiløyper), ca. 10 km grøfter (vann/strøm/høyspent), skileikområde for barn, varmestue og en ca. 200 m lang halfpipe. I denne samles verdenseliten i snowboard til VM 11.-20. februar. Det er canadiske Eco-Sign som har prosjektert halfpipen og de nye løypene.

20.000 trær

Før T&H og underentreprenørenes skarpskodde gravemaskiner (2-kammede belteplater) slapp til i det bratte lendet, avvirket skogsentreprenør Øivind Isachsen fra Asker ca. 20.000 trær av ymse størrelser; virkesuttaket var ca. 4000 m 3. Stubber og røtter er gravd ned under de nye skiløypene, mens kvister og topper er blitt til 3000 m 3 flis som er lagt ut i serviceveiene i skianlegget. Holmgren AS på Romerike har utført flisingen.

Skarpe stålkanter

I de tre nye løypene på henholdsvis 750 m, 1150 m og 1550 m, er det sprengt ut ca. 35.000 m 3 stein. Utkjøring og planeringen av steinmassene har vært og er fortsatt en utfordring. Det er stupbratt med helning på 40-43 grader på det verste i de 40 m brede løypene.

- Med 2-kammede belteplater får en bra feste. Og en vender seg etter hvert til å jobbe i dette bratte terrenget. Men det er likevel viktig å være litt ekstra oppmerksom, sier Hans Magnar Martinsen som fører 38-tonneren Volvo EC360C med sikker hånd og skarpt blikk.

- Med tanke på alt regnet Østlandet har hatt i sommer og i høst, er det bra det er steinunderlag maskinene jobber på. Hadde det vært løsmasser, hadde det vært såpeglatt og vanskelig å få gjort jobben. Vi holder fremdriften, og vi har ikke hatt noen skader, skyter Tore Haug inn, teknisk sjef i T&H, som opplyser at det i utbyggingsområdet også er flyttet, rensket og planert ut ca. 50.000-70.000 m 3 løsmasser.  

25.000 m stein i halfpipen

I traséen til halfpipen er det sprengt ut ca. 20.000 m 3 fjell. Sprengsteinen (ca. 25.000 m 3) benyttes som byggemateriale i den 200 m lange halfpipen som i toppen blir 28 m bred og 18 m i bunnen.

Foruten eget mannskap og maskiner, har Topaas og Haug engasjert enmaskineiere fra Telemark, Oppland og Buskerud. Trondrud Anlegg AS på Hønefoss stiller også med en dozer/en gravemaskin og førere. Bore- og sprengningsjobben utføres av Kjell Foss AS, Vestfold. Under den mest hektiske anleggsperioden har 25 mann, 12 gravemaskiner, to dozere, tre dumpere og tre borevogner vært i sving i bratthenget på Tryvann.

Forsiden nå