Markedsføringssjef Truls J. Aasterud (t.v.), produktsjef Henrik Moen og adm. direktør Olav Løberg, Lantmännen Maskin AS, foran nye Valtra A93.
Markedsføringssjef Truls J. Aasterud (t.v.), produktsjef Henrik Moen og adm. direktør Olav Løberg, Lantmännen Maskin AS, foran nye Valtra A93.

Valtra-jubileum og nye modeller

Finske Valtra har feiret sine første 60 år. Hundrevis av gjester fra fjern og nær var invitert til bursdagslaget der to nye traktormodeller ble lansert.

Valtra T213 (158 kW/215 hk), A83 (65 kW/88 hk) og A93 (75 kW/101 hk) er nykommerne i henholdsvis T-serien og A-serien. I nye T213 og øvrige modeller i T-serien, er hovednyheten redusert utslipp i henhold til Steg 3B som ble innført 1. januar for motorstørrelsene 150-560 kW.

Mindre drivstoff

Drivkilden i modellene T183-T203 Direct (trinnløs transmisjon) og T183-T213 Versu-modellene (powershift-transmisjon) er en7,4 literAGCO Sisu Power SCR-motor (Selective Catalytic Reduction). Motoren bruker ifølge Valtra 5-10% mindre drivstoff enn tilsvarende motor uten SCR-teknologi. I tillegg reduserer SCR-systemet motorens kjølebehov og holder smøremiddelet renere. Motorens finpartikkelutslipp er nå bare 3% av hva det var før de nye kravene, og NOx-utslippene er bare 20%.

Det er en smule mer kraft og dreiemoment i den nye motoren, samt økning i "boost-funksjonen". I tillegg har nykommeren T213 Versu 15 hk mer effekt enn tidligere modeller. Dreiemoment- og effektkurven, pluss samspillet mellom motor og kraftoverføring både på Versu- og Direct-modellene, er også forbedret.

S-serien (fem modeller på 270-370 hk) ble lansert i 2008 og var de første Valtra-traktorene med SCR-teknologi.

Fargeskjerm på styrekonsollen

Nykommeren T213 og de øvrige modellene i T-serien, byr også på andre nyheter. Valtras patentbeskyttede ARM-styrekonsoll har nå fargeskjerm med innstillinger for bruk om dag og natt. Styrespaken på konsollen kan brukes til betjening av hydraulikken både foran og bak. Innstillingene for kjøreinformasjon og konstantfartsholder kan nå justeres mer presist. Betjeningen av kraftuttaket og vippebryterne for firehjulsdriften er montert i den nye styrekonsollen.

Modellene i T-serien kan leveres med GPS-styrt autopilot som kan styre traktoren til en presisjon på noen få centimeter. "Overvåkningssystemet" Agcommand som informerer om traktorens posisjon, det aktuelle arbeidet, arbeidseffektivitet og vedlikeholdsbehov, er også tilgjengelig.

Modellene i Valtras A-serie er blant Nordens mestselgende traktorer. Nå utvides serien med HiTech-modellene (clutchfritt vendegir) A83 (65 kW/88 hk) og A93 (75 kW/101 hk).

Nytt hos nykommerne er blant annet vendegir med integrert parkeringsbrems, 2-hastighets kraftuttak, elektronisk autokontroll av løfteredskap og ny førerhytte. Denne er12 cmbredere enn på de øvrige modellene (A72, A82, A92 Classic) og gjør inn-/utstigning av hytta lettere. Hengende pedaler og elektronisk koblings- og gasspedal forenkler arbeidet. Ratt og førerstol har flere justeringsmuligheter enn tidligere, og lydnivået i hytta er redusert. Større hytte og utvidet benplass bak innebærer at standardhytta også er beregnet for skogsdrift.

Forsiden nå