Odd Enger, Hesselberg Maskin, ved det nye valsetoget BW 332 Deep Impact.
Odd Enger, Hesselberg Maskin, ved det nye valsetoget BW 332 Deep Impact.

Verdens største fra Bomag

En tredjedel av alle maskinene Bomag stilte ut på Bauma, var nye modeller. Deriblant verdens største valsetog, BW 332 Deep Impact på 32 tonn.

Nykommeren som er utstyrt med Bomags VarioControl ble vist med polygontrommel (8-kantet), men leveres også med slett trommel. Da har maskinen en linjelast på 95 kg/cm. Valsen med2,4 marbeidsbredde, har effekt på 0-3 mmamplitude, maks. slagkraft på 750 kN og komprimerer ned til4 metersdybde. Valsetogets motor har effekt på 190 kW (258 hk).

Nytt fra den tyske produsenten er også den rammestyrte multivalsen BMP 850. Med sitt "lealause" liv vil nykommeren ikke rive opp overflaten på allerede komprimerte områder på grunn av styrebevegelsene. Nykommeren som fjernstyres med eller uten kabel, er utstyrt med et sikkerhetssystem som stanser valsen dersom operatøren står innenfor sikkerhetssonen.

Den rammestyrte nykommeren henter krefter fra en stillegående Kubota-motor som automatisk faller ned i tomgang dersom styresignalene fra operatøren uteblir noen sekunder. Det innebærer redusert drivstofforbruk. Valsens arbeidsbredde på 610 mm kan økes til 850 mm med ekstra trommelringer som "kneppes" på i en fei.

Bomag utvider også sin serie av lettere tandemvalser og viste fem mye modeller fra 1,8-2,5 tonn.

Forsiden nå