Slik ser Volvos rørleggermaskin ut. Den har så langt ikke vært aktuell for Norge, men konseptet er spennende.
Slik ser Volvos rørleggermaskin ut. Den har så langt ikke vært aktuell for Norge, men konseptet er spennende.

Volvos rørlegger

Volvo har lansert en oppgradert utgave av den spesielle rørleggermaskinen.

PL3005D heter den. Maskinen veier 35 tonn og har løftekapasitet på 31 tonn (tippvekt 51 tonn). Rørleggermaskinen er bygget med utgangspunkt i en 30-tonns gravemaskin, men undervognen og selvfølgelig bommen er annerledes.

Undervognen er kraftigere og med høyere bakkeklaring for å kunne jobbe i ulendt terreng. Belteplatene er 600 mm som standard, men kan oppgraderes til 800 mm om ønskelig. Maskinen er designet for å kunne stå i 30 graders helling og løfte på plass rør. Bommen er lang og kombinert med solid løftekapasitet, kan maskinen utføre omfattende rørleggingsarbeider under forholdsvis utfordrende forhold.

Volvo har utviklet et spesielt konsept for rørleggingsmaskiner. Nettopp på grunn av basis i en gravemaskin, har maskinen 360 graders svingradius og med hytte montert på hevbar plattform, skal oversikten være god. Maskinens fleksibilitet kommer til sin fulle rett ved at to servicemekanikere på ett dagsarbeid kan bytte ut rørleggingsbommen med et vanlig graveaggregat. Dermed kan man benytte samme maskin til fullstendig ulike oppgaver.

Anlegg&Transport var i sommer på lanseringen av maskinen, i franske Lorient. Der var også Tomas Kuta som er den Volvo-presidenten for Europa, Afrika og Midtøsten. I kommende utgave av Anlegg&Transport (kommer i postkassene i begynnelsen av september), kommer vi med et større intervju med Kuta som spesielt snakker mye om «det merkelige landet Norge». Vi kommer også tilbake med mer om rørleggermaskinen PL3005D.

Les hele intervjuet her

 Volvo Maskins adm. direktør Jon Vislie svarte i «Ukens intervju» på AT.no.

Forsiden nå