Navistar produserer et bredt spekter lastebiler under varemerket International, her representert ved modellen ProStar. Vil denne nyttekjøretøyvirksomheten komme inn under paraplyen til VW eller Fiat?

VW kjøper Navistar?

I Tyskland svirrer nå ryktene om at VW ønsker å kjøpe den amerikanske nyttekjøretøyprodusenten Navistar etter flere oppslag i avisen Financial Times Deutschland.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen ble publisert for over 10 år siden.

Avisen bygger sine spekulasjoner på en kombinasjon av at VW-aksjene øker i verdi, samtidig som Navistar har vist en svakere utvikling enn ventet de siste månedene. En talsmann for VW sier at man generelt ikke vil kommentere spekulasjoner. En slik kommentar kan bety hva som helst, men VW har i hvert fall ikke benektet muligheten.

Strategisk er det slett ikke utenkelig at VW som Europas største bilprodusent ser mot USA. Med sine dominerende eierinteresser i MAN og Scania har VW en sterk nyttekjøretøyposisjon i Europa, Sør-Amerika og deler av Asia. Derimot er VW ikke inne på nyttekjøretøysektoren i Nord-Amerika, i motsetning til erkerivalen Daimler som er markedsleder for lastebiler gjennom Freightliner. MAN har imidlertid et visst forhold til Navistar gjennom levering av motorkomponenter. Scaniasjef Leif Östling er utpekt som Volkswagens koordinator når det gjelder nyttekjøretøyvirksomheten i gruppen, og han har trolig ikke noe imot å koordinere ytterligere et merke.

VW er imidlertid ikke den eneste beileren til Navistar. Fiats konsernsjef Sergio Marchionne har nylig uttalt at Fiat er interessert i å bygge opp en markedsposisjon for lastebiler i USA. Det vil i så fall bety å kjøpe opp «noen», og noen er etter all sannsynlighet Navistar. Verken Daimler, Volvo eller Paccar er interessert i å selge sine amerikanske virksomheter.

STILLING LEDIG:
Powered by Labrador CMS