30 år siden sjåfører på 29 lastebiler døde i forlis - deriblant én norsk

Var på en norskbygget ferge som sank i Østersjøen utenfor den tyske øya Rügen.

Publisert
MS Jan Heweliusz var en polsk ferge som trafikkerte forbindelsen Ystad (Sverige)-Swinoujscie (Polen), eid av Polish Ocean Lines. Den ble bygget ved Trosvik verft i Breivik i Norge, og var ferdigbygget i 1977.

Klokken 23.30, 13. januar, 1993, forlot skipet Polen for siste gang, med 29 besetningsmedlemmer og 35 passasjerer. Passasjerlisten besto nesten bare av lastebilsjåfører.

Det var 29 lastebiler/vogntog og ti jernbanevogner på fergen. Det var varslet storm imellom Polen og Sverige ved avgang. Senere på natten skal deler av lasten ha forskjøvet seg, og skipet hadde slagside. Klokken 03.28 kom første radioanrop om problemene på fergen, og den satte kursen mot fyret Kap Arkona på den tyske øya Rügen. Siste mayday ble sendt litt etter klokken fem. Deretter kantret skipet.

Det skal ha vært vind på opp til 160 km/t og to grader i vannet. Kun ni personer overlevde forliset. De var alle medlemmer av besetningen og alle hadde overlevelsesdrakter.

Fire av dem satt fire-fem timer i en redningsflåte med overlevelsesdrakter før de ble berget. To lastebilsjåfører som satt i flåten uten drakter, døde før de ble berget.

Én nordmann var blant de omkomne i forliset; lastebilsjåfør Roy Halvorsen som kjørte for Sansengen Transport i Etne i Hordaland.

MS Jan Heweliusz ligger fortsatt på 27 meters dyp, øverste punkt er få meter under overflaten, og blir hyppig besøkt av vrakrøvere og sportsdykkere som filmer skipet.

Video fra 30-årsmarkering ved minnesmerket i Polen i dag:

Powered by Labrador CMS