VOGNTOGVELT: Thord og Terje i ferd med å berge et veltet vogntog i åttende sesong av Vinterveiens helter.

Vogntog i grøfta

Bilbergerne setter stadig vekk helsa på spill.

Det blir som vanlig dramatikk, når de norske bilbergerne Thord, Bjørn, Jo Roger og sønnen Ole Henrik er tilbake i ny sesong – den åttende sesongen – av dokumentarserien «Vinterveiens helter» på tv-kanalen National Geographic 15. oktober kl. 21.00.

Serien sendes nå i over 180 land på over 30 forskjellige språk, og har gjort bilbergerne til internasjonale tv-kjendiser.

I den nye sesongen blir vi blant annet med når den erfarne bilbergeren Thord Paulsen må berge en lastebil som har krasjet så voldsomt i autovernet at den kunne ha rast utfor fjellet.

– Dette var utrolig dramatisk, og kunne gått skikkelig ille. Vi måtte bruke mange timer for å få dratt han opp. Veien måtte stenges av lenge, så det var mange utålmodige bilister i begge retninger. Jeg har jobbet på disse veiene i 20 år og man vet aldri hvilke oppgaver som venter, sier Thord Paulsen.

KJENDIS: Thord Paulsen er blitt en kjendis verden over. Vinterveiens helter sendes i 180 land
BLEIER OG ØL: Det var er spesiell miks i lasten på dette veltede vogntoget, som ble berget av Blengsli Bilberging.

Bilbergerne jobber i hvert sitt område i Norge, som alle er preget av glatte vinterveier. Thord Paulsen (52) har hovedkontor i Odda, og har også folk og biler i Røldal og på Geilo. Bjørn Lægreids (57) virksomhet er i stor grad sentrert langs riksvei 7 over Hardangervidda. Jo Roger Blengsli (57) og sønnen Ole Henrik (27) holder til i Overhalla i Trøndelag.

Bleier og øl

Jo Roger i Blengsli Bilberging tror han har sett det meste:

– Vi ser utrolig mange helt sprø hendelser. Noen ganger tror man ikke at det er mulig at det kan skje. Mange ganger er det verdifull last, som også må reddes, sammen med bilen. Andre ganger sperrer de veien og stopper all trafikk. Da gjelder det å være raske, sier Jo Roger.

I årets sesong er blant annet tusenvis av bleier og øl spredt utover etter en velt. 

– Det var litt av et syn, sier den erfarne bilbergeren.

Han oppfordrer sjåfører til å tilpasse kjøringen litt mer til forholdene.

– Når det glatt, er det ekstra viktig med gode dekk med god mønsterdybde. Hold en fornuftig fart og avstand til bilen foran. Og så er det lov å la bilen stå hvis det er for glatt, sier Jo Roger, som har oppdrag for både Viking, NAF og Redgo.

 Lite filmteam

I GRØFTA: Et av oppdragene i sesong åtte av Vinterveiens helter.

Opptakene til serien foregår fra november til mars. Filmteamene som er med bilbergerne ut, består gjerne bare av en fotograf og en teknisk assistent. 

De har med seg ett kamera med en rekke forskjellige linser. I tillegg bruker de små GoPro-kameraer, som de plasserer i bilene, og en drone som filmer oversiktsbildene.

«Vinterveiens helter» er en av National Geographics mest populære tv-programmer. Den nye sesongen starter på tv-kanalen 15. oktober kl. 21.00, hvor de viser de to første episodene. Serien er på 8 episoder, og går hver søndag.

Powered by Labrador CMS