Slik forankres fundamentene på turbinene.
Slik forankres fundamentene på turbinene.

Leverer fjellforankring

Peikko Groups datterselskap Peikko Norge AS har mottatt en, for selskapet, betydelig ordre på «rock anchor foundation technology» til Roan Vindpark i Sør-Trøndelag.

Publisert Sist oppdatert

Peikko leverer et komplett fundamentdesign til 71 turbiner med tilhørende stålkomponenter som omfatter rock adapter-plate med tårnbolter, FatBar fjellforankringsbolter og øvrige stålkomponenter. Leveransene er planlagt å være fra april 2017 til våren 2018.

Johs J. Syltern er hovedentreprenør

Det er Statkraft som gjennomfører utbyggingen av vindparken på vegne av Fosen Vind DA, et joint venture-selskap bestående av Statkraft, Trønderenergi AS og Nordic Wind Power DA, et europeisk investorkonsortium etablert av Credit Suisse Infrastructure Partners og det sveitsiske kraftselskapet BKW.

Hovedentreprenør er den lokale Åfjord-baserte maskinentreprenøren Johs J. Syltern AS. Underentreprenør for betongarbeider, også fra Åfjord, Stjern Entreprenør AS som vil stå for byggingen av Peikko Rock Anchor Fundations.

Fundament til vindturbin.
Fundament til vindturbin.

DNV-GL har fått oppdraget med å utføre 3.parts kontroll av fundamentene. Vestas leverer 71 stk. V117-3.6MW turbiner, Nacellehøyden er på 87 meter.

Vindkraftverket vil være operativt fra slutten av 2018.

Foreklet vedlikehold

- Vi valgte å gå for Peikkos fundament fordi det er en effektiv og gjennomtenkt løsning med besparelser i form av redusert arbeidsmengde og tidsbruk. Vi ser også at Peikkos designløsning forenkler et fremtidig vedlikehold. Det er mer plass for komme til med oppspenningsverktøy for kontroll, og eventuelt skifte ut en fjellforankringsbolt etter at turbinen er montert, sier Svein Ole Daltveit, kalkulasjonsansvarlig Johs J. Syltern AS.

Adm. direktør i Topi Paananen i Peikko Group Corporation mener stramme tidsplaner gir selskapet en fordel:

- I et slikt stort vindkraftprosjekt med stramme tidsplaner, har vi i Peikko kunnet tilføre en merverdi til fordel for kunden ved å gjøre bruk av vår løsning med fjellforankringsfundamenter. Ved å ha én leverandør som både tar seg av design og produksjon av fundamentkomponenter gir klare forenklinger for prosjektet. I dette prosjektet har vår tidligere erfaring med gjennomføring av tredjepartskontroller i andre store vindkraftprosjekt i Norge blitt høyt verdsatt, sier