Onsdag den 21. september går siste salve i tunnelen gjennom Sørkjosfjellet.
Onsdag den 21. september går siste salve i tunnelen gjennom Sørkjosfjellet.

Skanska med suksess i Sørkjosfjellet

Onsdag 21. september blir det gjennomslag i den 4,6 kilometer lange E6-tunnelen gjennom Sørkjosfjellet.

Publisert Sist oppdatert

- Skanska har virkelig stått på siden de overtok anlegget i fjor høst. De har hatt god fremdrift og levert god kvalitet, og vi har ikke hatt noen skader i byggetiden, forteller prosjektleder Gudmund Løvli på vegvesen.no.

Tunnelen er langt fra ferdig. Etter gjennomslaget fortsetter Skanska blant annet med vann- og frostsikring, brannsikring, drenering og oppbygging av veibanen i tunnelen.

I tillegg til å gjøre ferdig tunnelen skal entreprenøren bygge ca. 1,1 kilometer ny vei i dagen.

- Vi gjør det vi kan for å ta inn noe av forsinkelsen som oppsto tidligere i prosjektperioden. I disse dager lyser vi ut elektrokontrakten, og selskapet som får denne skal være underentreprenør til Skanska. Med det kan de samkjøre arbeidene i større grad, og kjøre flere prosesser parallelt, sier Løvli.

Dårlig fremdrift i tunnelen det første halvåret av byggetiden er hovedårsaken til at prosjektet ligger ca. ett år bak skjema. Den spanske entreprenøren OSSA ble i mars i fjor løst fra kontrakten.

To måneder senere gikk et stort jordskred i Sørkjosen, som førte til store skader på E6 og på bygg og konstruksjoner i området. Blant annet forsvant en molo på sjøen. Denne er nå gjenoppbygget med steinmasser fra fjellet.

- Dette prosjektet har møtt mange motbakker. Derfor blir det godt endelig å kunne markere en skikkelig milepæl. Snart er det hull gjennom fjellet, og vi gleder oss til å jobbe videre, sier Løvli.