- Dette er helt rått

Tim Knutsen har fått overlevert en helt spesiell maskin.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen ble publisert for over 10 år siden.

Nasta AS har levert en beltegraver hvor førerhytta kan senkes ned på bakken. Hytteløsningen på 21-tonneren Hitachi ZX210LC-5 gjør det dermed enkelt for maskinfører Tim Knutsen å komme seg inn på arbeidsplassen sin. 25-åringen fra Enebakk er nemlig lam fra livet.

Tim Knutsen sitter i rullestol etter en trafikkulykke i 2006. På sensommeren i fjor tok han maskinførerbevis ved Granlund Kompetansesenter AS på Brandbu. Nå er han ansatt som maskinfører i Jakhelln Entreprenør (15 ansatte) i Lillestrøm.

«Som en unge»

- Jeg gleder meg som en unge, og så er jeg så takknemlig for at Jakhelln-firmaet gir meg en mulighet. Daglig leder Nicolai Jakhelln og de ansatte er bare helt supre. I hele dag har jeg vært hos Nasta i Larvik for å gjøre meg kjent med maskinen.

Løsningen de dyktige Nasta-mekanikerne har pønsket ut, fungerer utmerket. Dette er helt rått, sier en kjempeglad 25-åring som på sin første jobb som maskinfører skal traue ut jordmasser på en ny veitrasé i Lillestrøm.

«Vi gjør det mulig»

Jakhelln Entreprenør er et firma i Jakhelln Gruppen hvor Nicolai Jakhelln er daglig leder. Gruppens slagord er: «Vi gjør det mulig».

- Vi har også tidligere hatt ansatte med funksjonshemninger, og har kun gode erfaringer med dette. Vi har i en tid hatt kontakt med Granlund Kompetansesenter AS på Brandbu som driver med opplæring. Da vi fikk en henvendelse fra senteret om vi trengte en maskinfører, ble kontakten med Tim Knutsen opprettet. Og nå begynner han å kjøre gravemaskin for oss. Det gleder vi oss til, sier Nicolai Jakhelln i Lillestrøm-firmaet som har kjøpt Hitachi-maskinen mens NAV/Hjelpemiddelsentralen Oslo/Akershus har dekket kostnadene med ombyggingen.

Ned på bakken

Det er Nasta AS spesialproduksjon med Jan-Ivar Ibsen i spissen som har «klekket» ut hytteløsningen og stått for ombyggingen. Førerhytta er montert på en toarmet, leddet bom med maks. rekkevidde på 3,5 m. Med overvogna plassert på tvers (90 grader) over belteunderstellet, senkes hytta helt ned på bakken. Det skjer ved at maskinfører Tim Knutsen starter maskinen med en tenningsnøkkel som er plassert i ramma på undervogna.

Med fjerningstyringen i fanget, senker han hytta ned på bakken, griper fatt i to håndtak innenfor døra og heiser seg inn i førerstolen. Et 4-punktsbelte holder ham trygt i stolen. Så er det bare å ta tak i pilotspakene, kjøre hytta opp i arbeidsposisjon (der den låses hydraulisk) - og klemme i vei med gravingen.

15 ansatte

- Det var først meningen å bygge om en eksisterende gravemaskin, men det ble raskt skrinlagt på grunn av kostnadsaspektet. Vi var også innom andre løsninger, men jeg tror hytteløsningen som ble valgt vil fungere bra, sier Jan-Ivar Ibsen, leder av Nastas spesialkonstruksjonsavdeling som har 15 ansatte.

Hitachi-graveren er levert med standardbom på 5,68 m, stikke 2,9 m og OilQuick-feste/rotortilt og to skuffer.

Powered by Labrador CMS