Kontrollørene fra Statens vegvesen har i vinter kontrollert over 35.000 tyngre kjøretøy og tilhengere.

500 fikk kjøreforbud

I løpet av vinteren har Statens vegvesen kontrollert 35.000 tunge motorvogner og tilhengere. Her er tallenes tale.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen ble publisert for over 5 år siden.

I løpet av vintersesongen 2014/2015 har 20.111 motorvogner og 15.217 tilhengere blitt kontrollert av Statens vegvesen.

Det har resultert i 1665 gebyr, 513 bruksforbud og 18 anmeldelser.

– Tallene viser at kontrollørene våre gjør en god jobb for å bedre trafikksikkerheten på norske veger ved å luke ut verstingene, sier avdelingsdirektør Sonja Lindqvist i Statens vegvesen.

– Det er klart det er skremmende når vi kommer over vogntog med blankpolerte sommerdekk midt på vinteren, men det er også viktig å huske på at de aller fleste har tingene sine i orden.

Nytt kontrollsystem

Lindqvist trekker frem det nye heldigitale kontrollsystemet VaDIS2 som har effektivisert kontrollene i år.

– Vi ser allerede god effekt av nye VaDIS, sier Lindqvist.

– Systemet fungerer som det skal og mindre manuelt arbeid har gjort det mulig for oss å kontrollere flere kjøretøy per kontroll enn tidligere

Tallenes tale fra Statens vegvesen viser at det er dårlige dekk som er den vanligste årsaken til gebyr eller kjøreforbud.

.

Nye dekkregler

1. januar kom det strengere regler til vinterdekk på tunge kjøretøy. Vinterdekkpåbudet fra i fjor ble utvidet til å gjelde alle aksler, både på motorvogn og tilhenger.

– Vi ser at rundt 2 % av de kontrollerte tilhengerne etter nyttår mangler merkede vinterdekk, sier Lindqvist. – Det tyder på at påbudet har effekt og at mange kontroller og strengere regler bidrar til økt trafikksikkerhet på norske veger.

I tillegg til vinterdekk sjekker kontrollørene at kjettinger og mønsterdybde er i orden og at dekkene ellers er egnet for føret.

Powered by Labrador CMS