Ryantech Energys nye Jenz fliskutter montert på MAN TGS 28.480 6x4.
Ryantech Energys nye Jenz fliskutter montert på MAN TGS 28.480 6x4.

Fra arkivet: Lastebilmontert fliskutter fra Gitmark

Husker du denne saken i Anlegg&Transport nummer 8, 2010, om Jenz-fliskutteren montert på en MAN? Den er skrevet av Hans Fossum.

Publisert Sist oppdatert

Magne Gitmark & Co har fra 1990-tallet levert en rekke flishuggere fra tyske Jenz GmbH. Nå har Lillesand-firmaet leverte den første Jenz fliskutter montert på en MAN lastebil.

Fliskutteren HEM 582R er montert på MAN-chassiset TGS 28.480 6x4. På MANs tradisjonelle IAA-previsning i juli før årets IAA i Hannover i september, ble denne løsningen på MANs og Jenz' «chippertruck» vist. Fliskutterbilen vakte betydelig interesse, opplyses det fra informert hold.

180 m i timen

Det er firmaet Ryantech Energy AS i Fredrikstad som har kjøpt den spesiallagde fliskutterbilen som i begynnelsen av september får sin debut i Vegårdshei med flising av virke fra veirydding.

Jenz-modellen HEM 582R som veier ca. 8 tonn, kan flise rundvirkediametre på opptil ca. 70 cm og GROT (greiner/topper). Produksjonskapasiteten oppgis til opptil 180 m3/time.

Matebordet er 1,2 m bredt, og innmatningstrommelen har en diameter på 820 mm. HEM-kutteren kan leveres med flisrotor med 12 eller 24 kniver. Ryantechs maskin er levert med begge, samt med tre forskjellige sikterister; 35x35/60x60/85x85 mm. Utblåsningstuten (flis) er hydraulisk dreibar 360 grader.

Ryantechs ”chippertruck” er utstyrt med Epsilon M110L-97 tømmerkran med rekkevidde på 9,7 m og tømmerkloa Cranab CE380 (225 kg).

Styres fra passasjerstolen

HEM 582 har et kraftbehov på 150-360 kW (204-490 hk) som oftest dekkes med egen dieselmotor. På Ryantech-maskinen har man imidlertid valgt en annen løsning ved at kraftbehovet hentes fra MAN-motoren på 480 hk (Euro 5) via et kraftuttak på mellomgirkassen.

Også betjeningen av fliskutteren har en «uvanlig» løsning. Istedenfor tradisjonell tømmerkran med hytte, styres flisprosessen fra bilens førerhytte. Denne er ombygd av det tyske firmaet Toni Maurer som på passasjerplassen har satt inn svingbar stol med armlener og joysticker for styring av kranen og fliskutteren. Den nye fliskutterbilen til Ryantech veier ca. 24 tonn.

Økende interesse

Tyske Jenz GmbH (etablert i 1921) har et bredt utvalg av fliskuttere og flishoggere for montering på lastebil/traktor/lassbærer/krokhenger. I tillegg kommer flere modeller mobile maskiner på hjul og belter.

- Vi har merket økende interesse i markedet for fliskutter på lastebil. Løsningen gir stor fleksibilitet, og med lastebil kan man dekke store avstander. Vi mener «chippertrucken» er godt egnet for norske forhold, sier Thomas Helle hos Magne Gitmark & Co.