«Eric», selve symbolet på det kommende VM i lastebilkranhåndtering. «Eric» er oppkalt etter Hiab-gründer Erik Sundin.
«Eric», selve symbolet på det kommende VM i lastebilkranhåndtering. «Eric» er oppkalt etter Hiab-gründer Erik Sundin.

Forsvarer Norges ære i Hiabs kran-VM

Stian Aslaksen fra Alta skal forsvare de norske fargene i World Crane Championship i Birmingham 14.-16. april. VM arrangeres i tilknytning til utstillingen Commercial Vehicle Show.

Publisert Sist oppdatert

Aslaksen er ansatt hos Hågensen Kran og Transport AS i Alta, og har tidligere også vært sjåfør hos Sjøgren og Sønner AS i Kirkenes. Lastebilkranmesterskapet er for øvrig det første kran-VM som arrangeres i verden.

Raskest på tid

- Vi hadde kvalifisering under Volvo-karavanen i fjor med innlagte konkurranser alle steder den stoppet. Oppsummeringen viste at Stian var raskest i tid i den innlagte krankonkurransen. Belønningen er at han nå skal representere Hiab i Norge i kran-VM, sier produktsjef Johnny Gabrielsen.

- Sammen med Stian reiser også vår rutinerte kranselger Vidar Andresen, og de blir et godt team i Birmingham.

18 finalister

Det har vært arrangert kvalifiseringer til World Crane Championships i 13 land, og totalt har 18 kvalifisert seg til finalen. De skal kjempe om pengepris på 25.000 euro.

Konkurransen går ut på manøvrering av Hiab X-HiPro 192-kranen gjennom en rekke øvelser hvor målet er å slå tiden satt av den anonyme kranproffen «Eric», forøvrig oppkalt etter Hiab-gründer Eric Sundin. Sundin etablerte Hiab i 1944 og konstruerte selskapets første kran, Hiab 19.

Hiab-sjefen gleder seg

- Jeg gleder meg utrolig til finalen og møtet med dyktige kranoperatører. De blir stilt på store utfordringer med mye publikum tilstede og harde oppgaver. Da gjelder det å holde hodet kaldt under konkurransen, sier Carl Gustaf Göransson, Hiabs viseadm. direktør med ansvar for markedsføring.