I tradisjonelle hjul må det seks deler til, mens de slangeløse bildekkene bare har to – dekket og felgen. Man sparer inn ca. 25 kilo på hvert slangeløse dekk.
I tradisjonelle hjul må det seks deler til, mens de slangeløse bildekkene bare har to – dekket og felgen. Man sparer inn ca. 25 kilo på hvert slangeløse dekk.

Dekknytt i 1976: Slangeløse dekk øker nyttelasten

Nyhet i Anlegg&Transports søstertidsskrift, Moderne Transport, nummer 5, 1976. Les om nyheten slik den sto på trykk:

Publisert Sist oppdatert

Det blir stadig lettere for lastebileiere og bussfolk også. Nå kan de få slangeløse dekk som leveres montert på felg. De seks delene som vanligvis må til for å montere, er erstattet med to – selve dekket og felgen.

Det mest interessante for lastebil- og busseieren er trolig vektbesparelsen, ifølge salgssjef Hermod Johannessen hos Firestone Norge. Det slangeløse dekket gir en vektbesparelse per hjul på ca. 25 kilo. Dette betyr selvsagt tilsvarende større nyttelast. En trailer med ti hjul får en ekstra nyttelast på 250 kilo, en med 20 hjul får økt nyttelast med 500 kilo. Dette betyr selvsagt en god del på veier med lavt vekttrykk.

Videre er det av betydning at man får mindre varmeutvikling i disse slangeløse dekkene. Dette skyldes at de jo ikke har slange eller felgbånd som gir større friksjon og dermed varme. Som kjent er det varmeutviklingen som først og fremst sliter på dekkene. Forsøk over lengre perioder har vist at slangeløse dekk på lastebiler og busser kan gi 10.000 til 20.000 km mer enn tilsvarende dekk for slange.

Salgssjef Johannessen hevder at dekkene er meget følsomme på den vel avbalanserte felgen. Som sagt leveres de slangeløse dekkene ferdig montert på felgen. Dette blir tett, slik at vann, salt og skitt ikke trenger inn og skaper korrosjonsproblemer.

I tillegg kommer monteringen som er enkel – det ordnes med to spaker. Man kan få slike slangeløse dekk som stålradial i tre mønstre.

Noen nyheter fra 1976:

• 15. januar – Odvar Nordli tar over som statsminister etter Trygve Bratteli.

• 25. mai – Vernepliktsalderen i Norge senkes fra 20 til 19 år.

• 1. april – Datafirmaet Apple Computer blir grunnlagt av Steve Jobs og Steve Wozniak.

• 20. juli – EFs (EUs forløper) utenriksministre blir enige om at medlemslandene skal innføre 200-mils økonomiske soner.

• 1. oktober – Telex-forbindelse mellom fastlandet og Svalbard opprettes.