Nå er det ikke lenger begrensninger i antall ekstra fjernlys man kan montere, hverken på lette eller tunge biler. Foto: Kjell Wold, Statens vegvesen

Presisering fra Vegdirektoratet om nye lysregler

Mange var glade da det ble meldt om frislipp av antall fjernlys og lysstyrke. Men før du «slår deg helt løs» lysmessig i fronten, bør du lese dette:

Publisert

Denne artikkelen ble publisert for over 5 år siden.

Ønsker du mer lys på bilen din, er det nå gjort lettelser i regelverket. Det er ikke lenger begrensning i antall fjernlys eller lysstyrken fra disse. Det er heller ikke lenger krav om parvis montering av ekstralyktene.

Mange moderne biler har begrenset plass til å montere ekstra lys. For disse vil ofte en LED-planke være mest aktuelt. Nå er det blitt tillatt å montere kun én slik (fra 1. oktober 2018). Tilsvarende er det greit å montere tre lykter, hvis det er det du ønsker eller har plass til.

Må være typegodkjent

Men det er noen regler som fortsatt gjelder:

- Det er fortsatt krav om at lyktene er forsvarlig montert og at det er en typegodkjent lykt. Godkjente lykter er merket med «E» eller «e». Det er en del ikke-godkjente lykter som omsettes, og har bilen disse montert vil det gi mangel ved en kontroll, sier Reidar Henry Svendsen i Vegdirektoratet.

Hvis du har en relativt ny bil med adaptive lykter som selv styrer lysmengden, er det viktig at ettermonterte lykter blir fullintegrert mot bilens systemer, opplyser direktoratet.

Symmetrisk

Symmetrien må også være i orden.

- Alle lykter som monteres må monteres symmetrisk, sett i lengderetningen. Monteres kun en enkelt LED-planke skal altså denne monteres midt på bilen, sier Svendsen.

I en pressemelding skriver Vegdirektoratet:

Det er kun lov med to parkeringslys, og øvrige krav til lys og montering er ikke endret.

Powered by Labrador CMS