BLE VIST: NRC Norge AS skal bygge nye Sørumsand stasjon, og i denne forbindelsen stilte selskapet i samarbeid med Pon Equipment AS ut en Cat 323F Z Line. NRC har bestilt to slike 25 tonns gravemaskiner på batteri.  Foto: Klaus Eriksen
BLE VIST: NRC Norge AS skal bygge nye Sørumsand stasjon, og i denne forbindelsen stilte selskapet i samarbeid med Pon Equipment AS ut en Cat 323F Z Line. NRC har bestilt to slike 25 tonns gravemaskiner på batteri. Foto: Klaus Eriksen

NRC Norge med avtale på to batteri-Cat

SØRUM (AT.no): NRC Norge AS har lagt inn bestilling på to 25 tonns Cat 323F Z-Line som går på batteri.

Publisert

NRC Norge AS blir dermed den tredje kunden på Z-Line-maskin fra Pon Equipment AS. Kjøpet avhenger imidlertid støtte (40% av merkostnaden) fra Enova.

Veidekke var først ut og bestilte den første Z-Line som vil bli levert i november. Deretter bestilte Horten-entreprenør Firing & Thorsen AS to maskiner under Vei og Anlegg-messen i mai 2018. Disse skal leveres i desember. Nå kommer altså NRC med intensjonsavtale på ytterligere to batterimaskiner, og disse skal leveres i første kvartal 2019.

Lansert i år

Før Vei og Anlegg på vårparten i år, lanserte den norske Caterpillar-forhandleren Pon Equipment AS en ny 25 tonns gravemaskin som går på batteri. Maskinen tar utgangspunkt i en standard Cat 323F, og bygges om ved verkstedet til Pon på Berger til batteridrift. Dette er med andre ord et norsk produkt med utgangspunkt i et Cat-produkt.

Batterigraveren er som nevnt på hele 25 tonn, og den største gravemaskinen på batteri på det norske markedet akkurat nå. Pon sier driftstiden er 5-7 timer i normal drift.

Maskinen med NRC-klistremerkene ble vist på Sørumsand stasjon onsdag 10. oktober i forbindelse med startskuddet for utbygging av jernbanestasjonen. Maskinen er en prototype, og ikke maskinen som NRC skal motta.

Honnør fra Zero

Miljøstiftelsen Zero er meget godt fornøyd med både at Pon utviklet batterimaskiner, og at NRC (og de øvrige som har bestilt maskin) kjøper disse.

Zero melder at slike tiltak er viktig i kampen mot reduserte utslipp. Videre påpeker Zero at utslippene fra anleggsvirksomhet utgjør over 30% av CO2-utslippene fra transport i Oslo, og 3% nasjonalt. Miljøstiftelsen viser til den nylige rapporten fra IPCC (det internasjonale klimapanelet) som viser at «verden» henger etter i å bremse temperaturstigningen som følge av utslipp. I rapporten ble det beskrevet en rekke alvorlige konsekvenser dersom gjennomsnittstemperaturen i verden stiger med 1,5 grader.

- Derfor er det så viktig at næringslivet går foran. Pon Equipment utvikler utslippsfrie maskiner selv, og viser entreprenører, byggherrer, politikere og maskinprodusenter at dette går an. Det vil bidra til å få opp tempoet for videre utvikling og utrulling av utslippsfrie anleggsmaskiner. Så når NRC nå vil ta i bruk utslippsfrie maskiner, signaliserer de en etterspørsel i markedet etter utslippsfrie løsninger, noe som igjen kan bidra til å økt konkurranse om å levere løsninger, sier transportrådgiver Torfinn Belbo i Zero.

PS: Også den norske forhandleren Nasta AS utvikler egne elektriske maskiner på batteri, samt elektriske maskiner for tilkobling til strømnett. Disse er basert på Hitachi-maskiner.

Powered by Labrador CMS