Olav og Tommy Stangeland med den vesle elektriske nykommeren av merke JCB.
Olav og Tommy Stangeland med den vesle elektriske nykommeren av merke JCB.

Elektrisk JCB til Stangeland

- Nå skal vi bli bedre kjent med batteriteknologien, sier Tommy Stangeland, daglig leder i Stangeland Maskin AS.

Publisert

I løpet av høsten er det oppstart på riveoppdrag som innebærer bruk av anleggsmaskiner innendørs for Stangeland Maskin.

Nå er den første elektriske investeringen ankommet entreprenørens hovedkontor som «den første i rekke av flere elektrisk utstyr».

- Vår visjon er å være ledende, og det inkluderer at vi til enhver tid har utstyr som løser oppgavene på en trygg og effektiv måte, sier Olav Stangeland, konserndirektør i Stangeland Gruppen.

Fordeler

Valget falt på en JCB 19C-ETEC med den største batteripakken, som gir 5 timers kontinuerlig drift. Nettopp denne maskinen er anerkjent og sendt til topps i Royal Academy of Engineering for sitt arbeid innen elektrifisering.

Olav Stangeland fremhever at støynivået er tilnærmet null, og at i løpet av en femårsperiode forventes det reduserte driftskostnader på 50% sammenlignet med dieseldreven maskin på samme størrelse.

Det blir heller ingen eksos av maskinen, som er viktig når man skal jobbe med den innendørs.

Elektrisk utvikling

- Det er sterkt fokus på elektriske anleggsmaskiner i Norge, og vi ønsker å være med på denne utviklingen. Vi har konkurransedyktige priser og tilgjengelige maskiner for rask levering, sier Tor Anders Høgaas i Rosendal Maskin.

Høgaas er særdeles fornøyd med leveransen til Stangeland, som han vet har høye krav og forventninger til utstyret.

Elektriske gravere er ikke ukjent for Stangeland. De har på eget verksted bygget om to gravemaskiner fra diesel til strøm. En Kubota på 900 kg og en Volvo på 1,5 tonn som er brukt på innendørs riveoppdrag.

- Det er viktig for oss å følge med på utviklingen, og nå er teknologien kommet på et nivå som er interessant. Nå skal vi bli bedre kjent med batteriteknologien, og den erfaringen drar vi med oss når vi vurderer maskin og el-investeringen fremover, sier daglig leder Tommy Stangeland i Stangeland Maskin AS.