Dette er Nussir i Kvalsund kommune i Finnmark. Her utskipningsområdet som ligger i Repparfjorden. Snart blir det aktivitet her.

LNS skal ta ut Nussir-kobberet

En kontrakt på å drive 130 km tunnel er ikke hverdagskost!

Publisert

Denne artikkelen ble publisert for over 2 år siden.

Nå nærmer det seg oppstart av den store kobbergruven Nussir i Repparfjord i Hammerfest kommune i Finnmark. Selskapet har kunder stående og vente på mineralene, og nå er den nord-norske entreprenøren Leonhard Nilsen & Sønner AS (LNS) valgt som entreprenør for utbygging og gruvedrift under jord.

I en felles pressemelding fra Nussir og LNS står det at kontraktsforhandlingene forventes å ferdigstilles i løpet av kort tid, og at LNS ble foretrukket i konkurranse med flere store og internasjonale entreprenører.

10 år og 4 milliarder

ALBUESHAKE: Adm. direktør Øystein Rushfeldt (t.v.) i Nussir ASA og adm. direktør Frode Nilsen i LNS følger regelboka for «handshake» nå om dagen.

Kontrakten mellom Nussir og LNS er på ti år, men med mulighet for forlengelse. Kontraktsverdien er anslått til ca. fire milliarder kroner, og selskapene skriver i pressemeldingen at dette sannsynligvis er den største gruvekontrakten i norsk historie. Kontrakten omfatter blant annet driving og utrustning av ca. 130.000 meter tunnel. I pressemeldingen står det videre at gruven vil bli den første helelektrifiserte gruven i verden, helt uten CO2-utslipp.

- LNS har solid erfaring

STOR ARBEIDSPLASS: Øystein Rushfeldt (t.v.) i Nussir blir en stor arbeidsplass i Hammerfest kommune. I midten er varaordfører Terje Eikstrøm. Frode Nilsen (t.h.) og LNS ønsker å bruke mange lokalt ansatte.

- Vi er veldig fornøyde med valget av LNS for denne betydelige kontrakten. LNS har solid erfaring og kapasitet for et slikt oppdrag, med erfaring fra nærområdet og gruvedrift. Viktig for valget var også felles språk og kultur, og forståelse for omgivelsene. Vi ser frem til at LNS etablerer seg i Kvalsund og bidrar til å skape ringvirkninger fra gruvedriften, gjennom lokale ansettelser og bruk av regionale underleverandører på oppdraget. For Nussir-prosjektet er dette en viktig milepæl, sier adm. direktør Øystein Rushfeldt i Nussir.

Spennende med elektrisk

- Dette er en betydelig kontrakt for LNS og vi er svært stolte av at Nussir valgte LNS som entreprenør. Kontrakten er spesielt spennende da driften skal være helelektrisk. Dette er fremtiden, og vi er glade for å være med på dette. Vi har mye kompetanse og erfaring med gruveprosjekter i Nord-Norge, Svalbard og på Grønland, og dette prosjektet passer svært godt inn i vår portefølje. Dette er det femte store gruveprosjektet i Finnmark som LNS har vært, og er, engasjert i. LNS ønsker i størst mulig grad å ansette og bruke personell fra nærområdet.  Vi har også en bevisst politikk på å kjøpe mest mulig varer og tjenester lokalt» sier adm. direktør Frode Nilsen i LNS.

Les også: Kjempekonsern kjøper alt kobberet som tas ut fra Nussir

Powered by Labrador CMS