Denne 30-tonns Doosan-beltegraveren kan leveres elektrisk. Foto: Doosan/Staad/JCB
Denne 30-tonns Doosan-beltegraveren kan leveres elektrisk. Foto: Doosan/Staad/JCB

Rosendal Maskin AS kan levere elektriske maskiner

I tillegg til noen elektriske JCB-maskiner, kan Rosendal Maskin nå levere elektriske Doosan gravemaskiner på 2, 17 og 30 tonn.

Publisert Sist oppdatert

Fredag 15. januar sendte Rosendal Maskin ut en pressemelding om at maskinforhandleren nå kan tilby Doosan-maskiner som er ombygd til elektrisk drift. Disse er:

  • Doosan DX 19 (2 tonn) minigraver
  • Doosan DX 165W-5 (17 tonn) korthekk hjulgraver
  • Doosan DX 300 LC-7 (30 tonn) beltegraver

Rosendal Maskin har gjort avtale med Staad BV, importør av Doosan i Nederland, og salg av deres ombygde maskiner. Staad BV bygger om standard Doosan-maskiner til helelektriske, ladbare maskiner.

- Vi kan nå tilby et meget spennende konsept, som vi tror norske kunder vil se som et godt alternativ til hva som finnes på markedet, sier daglig leder Tor Anders Høgaas i Rosendal Maskin.

DX 19 har en fast batteripakke på 32 kW, og 15 kW elektromotor. Batterikapasiteten er på hele 12 timer ved normal drift, og med en ladetid på 5 timer.

17-tonneren

30 tonn. Maskinen bygges om hos den nederlandske Doosan-forhandleren.
30 tonn. Maskinen bygges om hos den nederlandske Doosan-forhandleren.

DX165W-5 er en 17 tonns korthekk hjulgraver, noe markedet, ifølge Rosendal Maskin, har etterspurt som elektrisk. Det finnes svært få elektriske hjulmaskiner på markedet. Maskinen drives av en elektromotor på 102 kW, og med 2 batteripakker med netto effekt 130 kWh. Driftstiden er 8 timer med middels belastning. Rosendal Maskin skriver at det unike med denne maskinen er at batteripakkene kan løftes ut av maskinen, og lades separat. Man kan da kjøre med ett batteri i maskinen, og lade ett batteri eksternt. Ladetid er 3 timer pr batteri (400/63A)

I tillegg finnes det lader på maskinen, der man kan lade begge batteriene over natten. Maskin og hvert av batteriene er utstyrt med CCS ladekontakt, samme løsning som de fleste elbiler bruker i dag.

30-tonneren

DX300LC-7, 30 tonns beltegraver, har samme ladekonsept som hjulmaskinen, men har tre batteripakker, hver på 130 kW netto effekt. Elektromotoren er på 145 kW, og rekkevidde er også her 8 timer ved middels belastning.

Ny tid

JCB, det andre maskinmerket Rosendal Maskin representerer, leverer flere elektriske modeller.
JCB, det andre maskinmerket Rosendal Maskin representerer, leverer flere elektriske modeller.

- Anleggsbransjen er i endring, det kommer økende krav til fossilfrie anleggsplasser og elektrifisering av anleggsmaskiner. Regjeringens handlingsplan denne uka, hvor de ønsker fossilfrie anleggsplasser innen 2025, viser at de satser på dette. Norge er et foregangsland, som er med på å drive denne utviklingen fremover. Vi opplever at det på verdensbasis ikke er det samme fokus, noe som gjør at produsentene av maskiner ennå ikke har det fokuset, og elektriske anleggsmaskiner klare for serieproduksjon, sier Høgaas.

JCB har noen modeller

JCB var en av produsentene som var tidlig ute med elektrisk gravemaskin, og har hatt 19C 1-E (1,9 tonn) tilgjengelig siden 2019. Senere har JCB lansert elektrisk minidumper på 1 tonn, elektrisk trillebår, elektrisk teletruck og nå nylig JCB 525-60, elektrisk teleskoplaster med løftehøyde 6 meter og løftekapasitet på 2,5 tonn.

- Som de fleste andre produsenter starter JCB med de minste maskinene for å lære seg teknologien, for deretter å kunne lansere større maskiner etter hvert, sier Høgaas.

Powered by Labrador CMS