Fjernstyrt dozer skyver masser ned i en flere hundre meter dyp sjakt

Arbeider i gruven inne i fjellet på Stjernøya i Nord-Norge.

Publisert Sist oppdatert

En fjernstyrt Cat D8 dozer er nå levert og klar for operasjon i gruven på Stjernøya i Altafjorden. Med norskutviklet teknologi fra Steer AS, kan gruveselskapet Sibelco både øke produksjonen på anlegget og oppnå miljøgevinst. 

Fjernstyringssystemet Steer Remote lar operatøren betjene dozeren fra en operatørstol i et kontrollrom med videooverføring fra kameraer montert på maskinen.

Håvard Dyrkolbotn, gruvesjefen hos Sibelco på Stjernøya er fornøyd med leveransen: 

– Vi kan nå øke vår produktivitet og sikkerhet i gruven, samt redusere vårt miljøavtrykk ved at dette er en energieffektiv måte å håndtere overskuddsmasse. Dozeren skal skyve overskuddsmasse ut i en flere hundre meter dyp sjakt inne i et tunnelsystem. På grunn av risiko for ras fra tunneltak nær sjakten, er det ikke forsvarlig å gjøre operasjonen med maskinfører i maskinen. Fjernstyringssystemet er enkelt å bruke og krever lite tilleggsopplæring for våre dozeroperatører. Vi ser frem til å fortsette vårt samarbeid med Steer AS i fremtiden, sier han.

DOZER: Denne nye Cat D8-en er satt i drift inne i Sibelcos gruve på Stjernøya i Altafjorden.

Mineralet nefelinsyenitt er hovedproduktet i gruvedriften.

– Håper på flere muligheter

CTO i Steer, Lars Tronsmoen, er stolt og fornøyd med leveransen:

– Det har vært en glede å samarbeide med Sibelco på Stjernøya. De har vist stor interesse og tillit til oss og vår løsning, og vi er glade for å se at det har innfridd deres forventninger. Etter hard jobbing og godt samarbeid har vi levert et funksjonelt og trygt kvalitetsprodukt. Vi er takknemlige for tilliten som er vist oss, og vi håper på flere muligheter både på fjernstyring og autonom massetransport for Sibelco.

Erfaring fra Hjerkinn

FJERNSTYRT: Dozeren er fjernstyrt fordi den arbeider i et rasutsatt område i gruven.

Steer AS er en pioner innenfor autonome og fjernstyrte anleggsmaskiner. Selskapet har historie tilbake til oppryddingen av Hjerkinn skytefelt, hvor fjernstyrte maskiner var nødvendig for å ta vare på sikkerheten til arbeidsfolkene.

Steer AS tilbyr fjernstyring av anleggsmaskiner, og autonom kjøring av masse i gruver og steinbrudd. Selskapets visjon er å bidra til økt sikkerhet, bærekraft og produktivitet innenfor anleggsdrift, pukkverk og gruver.

Powered by Labrador CMS