SATSER: 24 år gamle Mats Bjørgan i Arendal startet for seg selv i april i år og satser tungt. Nå har han ny traktor og to nye gravere i utstyrsparken.

Gründer med pågangsmot

ARENDAL: Mats Bjørgan er bare 24 år, men ville drive noe selv. Han startet opp i april i år, og det går over all forventning.

Publisert

Denne artikkelen ble publisert for over 2 år siden.

Mats hadde konkrete planer da han startet opp bedriften Bjørgan Maskin AS i vår. Utgangspunktet var å ha en hjulgraver og leie seg ut til andre, større entreprenører. Det ble ikke helt sånn.

GRØFT: Nedgraving av en høyspentkabel er en typisk jobb som Mats Bjørgan gjør.

For da sommeren var på hell, hadde han droppet hjulmaskinen, kjøpt to nye beltemaskiner og en traktor. I tillegg har han to innleide som jobber for han.

- Det ble mye mer boligtomter og egne prosjekter enn jeg hadde trodd, sier Mats Bjørgan når Anlegg&Transport møter ham i et boligområde utenfor Arendal. Der er de i ferd med å legge en høyspentkabel som går over eiendommen i bakken.

Jungeltelegraf

De første ukene han drev på egne ben, så han etter mulige jobber. Så begynte jungeltelegrafen i Arendal å gå. I løpet kun kort tid begynte han å få daglige henvendelser fra folk som trengte hans bistand. Det er jobber som spenner fra korte kabelgrøfter til opparbeiding av boligtomter.

SKOFRITT: Helst vil Mats Bjørgan kjøre alle maskinene selv. Men samme hva blir det skofritt i dem.

Han har søknaden inne for sentral godkjenning til behandling. Med fagbrev og en lang liste med referanseprosjekter tror han det skal være en formalitet.

Helst lokalt

Fortrinnsvis vil han jobbe lokalt på Sørlandet og helst i Arendal. Men han har allerede vært i Oslo-området på ett prosjekt. Der leide han inne det utstyret han trengte for å løse jobben. Og de har vært i retning Kristiansand på jobber.

Målet er ikke å bli så veldig stor. Tre-fire ansatte er målsetningen i løpet av de første årene.

- Jeg skal aldri bli så stor at jeg ikke kan sitte i gravemaskinen. Jeg vil aldri ende inne på et kontor, sier han og flirer samtidig som samboer Sunniva nikker.

Ny maskiner

VOKSER: Mats Bjørgan hadde tenkt å drive alene og leie seg ut til andre. I stedet har han leid inn samboer Sunniva Røysland og Tor Olav Moan.

Det førte han kjøpte, var en traktor. Han var rundt hos forskjellige, men landet på en Claas Arion 660 med 210 hestekrefter. Den har blitt hans egen lille gullkalv som bare Mats selv kjører. Ny 14-tonns henger fra Dølen er bestilt, og enn så lenge bruker han en demohenger fra forhandleren.

- Jeg vil jo aller helst kjøre alt selv. Men jeg ser at det ikke går, sier Mats Bjørgan.

Han fikk også levert en av de aller første Komatsu PC78-graverne av den nye serien som kom til Norge i midten av juni.

Stor maskin

Han har også kjøpt en helt ny Volvo EC160E. Den maskinen er foliert svart, og er blant annet utstyrt med OilQuick. Og han innrømmer at arket med tilleggsutstyr i kontrakten på maskinen ble lang. Den skulle vært levert i midten av august, men som så mye annet for tiden henger det litt på leveringen av en del utstyr.

- Det er noen som har vært litt kritiske til at jeg har satset så mye, og at jeg bare har gått for nye maskiner, sier Mats Bjørgan. Til sammen har han brukt så langt brukt rundt seks millioner kroner på traktor og maskiner.

Vi har kjøpt traktor

Han innrømmer at han er rimelig impulsiv når han er ute og handler. Samboer Sunniva Røysland forteller:

- I vår kom han hjem og fortalte at «vi har kjøpt traktor». Som om jeg ønska meg en traktor, sier hun og ler.

Traktoren er det som er hjertebarnet til Mats. Den er det så langt bare han selv som har kjørt. Tanken er å bruke traktoren for å serve gravemaskinene, og heller leie inn eksterne tippbiler når det er større mengder masser som må flyttes. Selv om en egen lastebil også er med i vekstplanene til Mats Bjørgan på sikt.

Han setter ære i at utstyret skal være helt og rent. Derfor bruker han mye tid på vask og stell av maskene.

Powered by Labrador CMS