Jonas Isaksen er «stålfornøyd» med å kjøre stor maskin. Ansvaret for maskinen er også stort og sko er forbudt i førerhuset.

Jonas kjører Norges første Hitachi ZX690LCR-7

Møt lærlingen Jonas Isaksen som fikk ny stormaskin hos Steintransport AS.

Publisert

Denne artikkelen ble publisert for over 2 år siden.

- Dette er en av de fineste utsiktsplassene i Kragerø, her ser du helt til Danmark, smiler Trond Snøås.

Valberg pukkverk blir nå drevet av NCC og i 2013 kunne pukkverket feire 100 år med berghistorie.

Siden firmaets begynnelse tilbake i 1985, har Steintransport AS vært med på det meste innen anleggsvirksomhet og grunnarbeid. Det var faren til nåværende eier Trond Snøås, som sammen med to andre startet selskapet.

Hitachi ZX690LCR-7-en hos Steintransport, var den første i Norge. Nå er det gått over 1000 timer.

Ti år etter overtok faren firmaet sammen med sønnen Trond, og etter det har Trond vært sterkt involvert i driften. I dag er det han som eier firmaet, mens Even Hæhre Ødegaard er daglig leder. Bedriften har kontorer i Kragerø Næringspark - Fikkjebakke.

Totalt har bedriften rundt 50 ansatte, hvor av de fleste har lang fartstid og mye erfaring innenfor entreprenørbransjen. Med en omsetning på 120 millioner i fjor – ble året det beste hittil i historien.

- Månedene juni og juli er høysesong hos oss. Vi kan kjøre opp til 10.000 tonn i knuseren i løpet av en dag. Og flytte 400-500 tonn internt her. Inkludert på båt, så flytter vi opp til 20.000 tonn med stein på en dag. Så her er det hektisk, sier Snøås.

I tillegg til lastere, tipptrucker og dumpere, er det tre store gravere på området, hvor av to av dem er Hitachi: En ZX490LCH-6 og en ny ZX690LCR-7. Sistnevnte var den første maskinen levert av denne modellen i Norge.

GOD STEMNING: Trond Snøås fra Steintransport (t.v.) og maskinselger Nils Arve Norendal fra Nasta.

Maskinen er en steinbruddsversjon av den drøyt 71 tonns store maskinen fra Hitachi. Steintransport fikk maskinen i april og har nå rukket å få 1000 timer på telleren.

- Det var jo gøy å få Norges første – den har virket til nå i alle fall, men nå har den bare 1000 timer også da, smiler maskineieren lurt.

- Det viktigste er jo at man følger opp som leverandør og foreløpig har Nasta fungert her.

«Stålfornøyd» lærling

Firmaet har, i tillegg til sine faste ansatte, dessuten 4-5 lærlinger. En av dem er maskinfører Jonas Isaksen, som også kommer fra Kragerø.

Jonas startet i oktober og har ca. ett år igjen av læringstiden i bedriften. «Ferskingen» har likevel fått gleden av å kjøre den nyeste maskinen på området.

- Hvis en ikke gir lærlingene kunnskapen, får man jo heller ikke noen til å laste til slutt. Desto større maskin, desto mer oversikt har man jo også. Så jeg føler meg trygg på det valget, sier maskineier Trond.

Og Jonas setter pris på tilliten han har fått:

- Jeg er stålfornøyd! Og jeg setter virkelig pris på at jeg får lov å kjøre denne, smiler han og nikker bort mot stormaskinen.

- Det var jo dessuten veldig moro at vi fikk den første i landet.

- Skoa skal rett av

Isaksen trives veldig godt, både i maskinen og i firmaet. Han deler maskinen i skiftarbeid med en kollega, og ansvarsfølelsen for maskinen er stor:

- Vi passer godt på maskinen, det er ikke mange som får lov å gå inn i den nei. Og skoa skal rett av – de tar jeg av på stigtrinna, påpeker han.

- Vi tar jo selvfølgelig vare på alt her da – men det er noe spesielt med denne.

Lærlingen har kjørt maskiner før, men lite Hitachi.

- Jeg ble virkelig imponert! Jeg kjørte et annet merke før og dette kan ikke sammenlignes. Jeg storkoser meg i denne. Så jeg håper det blir flere av disse altså.

Heller ikke størrelsen på maskinen skremmer unggutten:

- Jeg føler meg veldig trygg i den. Dessuten har vi gode sikkerhetsrutiner og et godt arbeidsmiljø her i bedriften, sier han før han klatrer tilbake i stormaskinen.

Powered by Labrador CMS