FULL SAL: LNS inviterte flere hundre gjester til fest og markeringen av konsernets 60 år. Her holder adm. direktør Frode Nilsen tale for forsamlingen.

Var ikke gitt at LNS skulle bli 60 år

SVOLVÆR: I høst feiret Nord-Norges største anleggsentreprenør Leonhard Nilsen & Sønner AS 60 år. Men for 5-6 år siden stod det så dårlig til at det ikke var gitt at LNS skulle rekke å bli 60 år.

Publisert

Denne artikkelen ble publisert for over 2 år siden.

Med et par hundre gjester til festmiddag og feiring på Thon Hotel i Svolvær, markerte LNS jubileet med nord-norske delikatesser fra både hav og land, samt fantastisk underholdning. Selskapet har kommet over kneika, og vel så det, kan LNS-direktør Frode Nilsen slå fast i dag. Men han kan også konstatere at det har vært tøffe tak underveis.

TAKKET TANTE OG FAR: Frode Nilsen (t.v.) takket tante Mona og far Malvin for iherdig og mangeårig innsats for familiebedriften.

Vi tar en liten kikk i bakspeilet for å gjenoppfriske utfordringene selskapet var gjennom: Tallene fra 2015 viste et resultat før skatt på minus 474,5 millioner kroner for LNS-konsernet! Malmprisene var så dårlige at LNS-eide Rana Gruber AS gikk med tap i hundremillioners-klassen. Samme utfall fikk Norges-comebacket for TBM (siden 1990-tallet) da LNS for første gang for selskapets del skaffet seg en tunnelboremaskin for å bore vannkrafttunnel i stor dimensjon i Røssåga på et Statkraft-prosjekt. Grunnforholdene var så tøffe at maskinens hovedlager gikk i stykker, og når en tunnelboremaskin på mange hundre tonn stopper inne i fjellet, har man et problem. Løsningen ble å kjøre en tunnelrigg inn, sprenge ut taket, heise det 21 tonn tunge lageret opp, trekke TBM-maskinen tilbake og senke og montere lageret. Prislappen ble svimlende.

I tillegg ble det stang ut på mange anleggsprosjekter i kamp med spesielt utenlandske entreprenører som hadde gjort sitt inntog i Norge, og ikke minst led LNS en konkurs i rubingruveprosjektet sitt på Grønland, og måtte starte opp på nytt der.

- Hvor ille var situasjonen på det mest kritiske for dere Frode?

FEST: Halvdan Sivertsen var i toppslag og kom nesten direkte fra 6-1-seieren til Bodø/Glimt over Roma og til LNS-festen i Lofoten.

- Det var en kjempetøff tid, men samtidig hadde jeg hele tiden trua på at vi skulle klare å komme gjennom det. Men det var ikke alle som var like optimistiske som meg, sier Nilsen.

Konsernet med 500 ansatte den gang måtte ta grep, kutte kostnader og spisse satsingen. I tillegg begynte vinden å snu når det gjelder malmprisene, Rana Gruber utviklet seg fra å være rene sorgen til å bli et milliardprosjekt og selskapet havnet til og med på børs! LNS kom til forlik på noe av Røssåga-smellen, men her måtte entreprenøren svelge kameler og ta store tap.

Men på Grønland begynte rubinene å poppe opp i dagen, og her hjemme begynte LNS igjen å vinne store infrastrukturprosjekter i mange hundre millioners klassen. Samlet sett begynte solstrålene på nytt å treffe den gamle familiebedriften fra Risøyhamn på Andøya, ikke så lang kjøretur nordover fra Lofoten der 60-årsmarkeringen ble holdt i høst.

MATOPPLEVELSE: Kokkene stykker her opp helstekte lam foran middagsgjestene. 60-årsjubileet var en stor opplevelse for gjestene.

- Beskriv hvordan du opplever oppturen og hvordan forklarer du at dere klarte å snu skuta?

- En seier smaker så mye bedre når man har vært langt nede og kommet seg opp igjen. Vi har jobbet systematisk hele tiden og med mange ting. Vi er blitt en bedre og flinkere bedrift, og vi har mye bedre kontroll på prosessene, sier Nilsen.

I sin tale under festmiddagen i Svolvær, sa styreleder Leif Teksum at konsernet nå har vokst til 800 ansatte og ikke minst, de er gjeldfrie!

- Hvordan skal dere sikre at dere på nytt ikke havner i uføret dere var i for 5-6 år siden?

- At vi gjør bedre kvalitetssikring av prosjektene vi skal inn i, og har bedre oppfølging underveis. Vi må ha gode folk. Vi er i tillegg mer selektive på hvilke prosjekter vi tar, og jeg skal være så ærlig å si at vi tar oss bedre margin i prosjektene nå enn tidligere, sier Frode Nilsen.

Powered by Labrador CMS