VERDENSNYHET: Knut Gaarder (t.v.) og Sjur Wethal Helljesen i Nasta kan vise frem Hitachis første serieproduserte batterielektriske gravemaskin Zeron ZE55.

Verdenspremiere hos Nasta

NASTA: Verdens første serieproduserte Hitachi gravemaskin er ett av trekkplasterne på Nastas stand på Vei og Anlegg.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen ble publisert for over 2 år siden.

Maskinen som har kommet direkte fra Hitachi-fabrikken i Japan er en Zeron ZE55 på 5,5 tonn. Maskinen har de samme egenskapene som Hitachis tilsvarende maskiner med dieselmotor.

Graveren er den aller første modellen som skal leveres fiks ferdig fra Hitachis egne fabrikker.

Eksemplaret som står utstilt på Vei og Anlegg er en førseriemaskin. Hitachi skal ha stor lansering av maskinen under Bauma, men Nasta har fått muligheten til en førpremiere på Lillestrøm.

Maskinen er bygget med en elmotor på 33 kW. Batteripakken på 39 kWh sier fabrikken skal holde i inntil seks timers arbeid.

Til forskjell fra de større maskinene som Nasta har elektrifisert lokalt i Larvik klarer denne maskinen seg med en strømforsyning på 400 volt og 16 ampere. For full effekt på ladingen trengs det 32 ampere.

- Maskinen kan kjøres både på batteri og kabeldrift. Det har vært viktig for fabrikken å ha en maskin som er kompakt og samtidig kan kjøres på både batteri og nettstrøm, sier Sjur Wethal Helljesen i Nasta.

Nasta åpner for bestillinger av de nye maskinene umiddelbart, og leveransene starter i første kvartal neste år.

I år feires det også Nasta-forløper Nanset Standard har vært Hitachi-importør i 40 år.

Powered by Labrador CMS