Fra venstre: Administrerende direktør i Nye Veier, Anette Aanesland, og leder i Zero, Sigrun Aasland, ser frem til videre samarbeid om å finne de beste klimaløsningene i anleggssektoren.

Zero og Nye Veier forlenger klimasamarbeid

Miljøstiftelsen Zero og Nye Veier fortsetter sitt samarbeid for grønn omstilling av anleggsbransjen. En ny, treårig samarbeidsavtale mellom virksomhetene er signert.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen ble publisert for over 2 år siden.

I løpet av dette tiåret skal store deler av det norske samfunnet omstilles til lav- og nullutslippsteknologi. Anleggsbransjen er ikke noe unntak, og takten i klimaomstillingen må øke betraktelig i årene som kommer dersom Norge generelt og anleggsbransjen spesielt skal nå sine ambisiøse mål om utslippsreduksjoner.

Nye Veier og Miljøstiftelsen Zero har de tre siste årene samarbeidet om klimatiltak i anleggsbransjen, og fredag 29. oktober ble dette samarbeidet forlenget med tre nye år.

- Nye Veier ble opprettet for å være en utfordrer i samferdselssektoren. Da må vi også sørge for å få gode samarbeidspartnere som vil utfordre oss! De siste årene har Nye Veier blant annet økt klimakravene i våre anskaffelser, og vi har bidratt til forskning, metodeutvikling og innovasjon på klimafeltet. Nå ser vi frem til å videreføre samarbeidet med Zero, slik at vi kan gire om og øke takten i den nødvendige klimaomstillingen av anleggsbransjen, sier administrerende direktør i Nye Veier, Anette Aanesland.

- Anleggsnæringen er en stor bestiller av utslipp

Samarbeidet mellom Zero og Nye Veier har resultert i en rekke arrangementer og publikasjoner de siste årene. I 2020 lanserte virksomhetene en sjekkliste for klimatiltak i anleggsbransjen, og i 2021 arbeides det med et prosjekt på temaet klimarisiko. Målet er å kombinere Zeros spisskompetanse på klimatiltak, med Nye Veiers spisskompetanse fra anleggssektoren.

- Anleggsnæringen er i dag en stor bestiller av utslipp, men de kan også være en bestiller av løsninger. Det ligger store muligheter i å utvikle grønne løsninger og nullutslippsteknologi i industrien, dersom det stilles strenge krav til klimagassutslipp til vei- og jernbaneutbygging. De milliardene som skal brukes i Nasjonal Transportplan må brukes smart, og bidra til omstilling og utvikling hos entreprenører og leverandørindustri. Vi gleder oss til det videre samarbeidet med Nye Veier for å se på hvordan også veibygging kan nå Paris-målene, sier leder i Zero, Sigrun Aasland.

Zero og Nye Veier skal i de kommende årene «definere flere prosjekter som skal øke kompetanse og vilje til grønn omstilling i anleggsbransjen».

Powered by Labrador CMS