John Erik Kristiansen i Statens vegvesen holder her frem den nye typen førerkort som blir utstedt fra 1. september 2022. Det er denne typen du mottar når du erstatter ditt utgående plastlaminerte førerkort innen nyttår.

En type førerkort blir ugyldig etter nyttår

Har du det, og ikke har bestilt nytt, bør du kjappe deg så du rekker å få det nye før årsskiftet.

Publisert Sist oppdatert

De store rosa plastlaminerte papirførerkortene (Wien-modell 1 og 2) ikke gyldige etter nyttår og må fornyes før 1. januar 2023.

Førerkortet i Wien-modell 1 (N2) er et rosa, plastlaminert papirførerkort i A7-format. Det ble produsert fra 1979 til februar 1989.

Førerkortet i Wien-modell 2 (N3) er et rosa, plastlaminert papirførerkort i A7-format. Det ble produsert fra mars 1989 og ut 1997.

Wien-modell 2 har samme opplysninger og bilde som Wien-modell 1. De viktigste endringene gjaldt nye sikkerhetselementer mot forfalskning samt skrifttyper og fonter.

De internasjonale førerkortklassene var angitt med kombinasjoner av bokstavene A, B, C, D og E.

Navnet Wien-modell stammer fra Wien-konvensjonen 1968 om veitrafikk som fastsatte utformingen.

De som hadde slikt førerkort med tyngre klassere, har erstattet dette for lengst fordi det var gyldig i ti år om gangen. De med lette klasser har derimot en oppgitt førerkortvarighet på 100 år. Dette gjelder ikke lenger, selv om det står på førerkortet. Og fristen for å fornye det, er altså årsskiftet 2022/2023.

Såkalte «Grønne førerkort» var gyldige for kjøring ut 2019. Har du et slikt førerkort, er det ikke lenger gyldig, og du har ikke førerrett.

For mer informasjon om dette se Gyldige førerkort i Norge (Statens vegvesen).

Ny design fra 1. september

Statens vegvesen tar også i bruk en ny førerkortmodell fra 1. september.

Slik er utseende på det nye førerkortet leveres fra 1. september 2022. Som noen kanskje seg, er det bilde av veidirektør Ingrid Dahl Hovland på dette «Kari Nordmann»-førerkortet.

- Alle som bestiller nytt førerkort vil fra 1. september i år får førerkort med ny design. Det nye førerkortdesignet gir økt sikkerhet mot forfalskning og er lettere å kontrollere enn det som ble produsert før dette. Kortet er produsert i polykarbonat og har samme format som dagens førerkort (kredittkortstørrelse), sier senioringeniør John Erik Kristiansen i Statens vegvesen.

- Førerkortet har ny design med nasjonalmerket plassert i øverste venstre hjørne og er trykt med et optisk variabelt blekk som skifter fra grønt til blått ved å betrakte kortet fra forskjellige vinkler. På forsiden av førerkortet vil det være to identiske bilder, ett i liten og ett i større utgave av innehaver. Dette skal bidra til enklere kontroll av kortets ekthet, sier Kristiansen.

Baksiden på det nye førerkortet.

Det er lagt inn flere nye sikkerhetselementer i førerkortene, slik som blant annet et optisk variabelt sikkerhetselement, sikkerhetsmønster, unikt serienummer og en QR-kode. I mikroteksten på baksiden av førerkortet finner man Kvenfolkets sang «Hyvän illan».

Ikke krav om utskifting av førerkort i kredittkortstørrelse

Statens vegvesen gjør oppmerksom på at det ikke er krav om å skifte ut tidligere førerkortmodeller i kredittkortstørrelse før utløpsdatoen, selv om det kommer en oppgradert type.

Powered by Labrador CMS