Brøyt i nydyrkning

- Jeg er en av «Brøyt-tullingan», sier Arnfinn Vølstad. I hans terminologi er dette en hedersbetegnelse. Han hører nemlig med i den tallrike flokken som lovpriser, holder fast på og ønsker å bevare Brøyt-kulturen.

Publisert Sist oppdatert

I 2005 kjøpte Arnfinn en brukt Brøyt X45. Den robuste 45-tonneren ble restaurert, pusset opp etter alle kunstens regler og fikk på seg «originaldrakten».

- Det var ikke helt uproblematisk, for maskinen viste seg å ha noen problemer med hydraulikken. Etter systematisk feilsøking kom jeg til at problemet lå i selve svivelen som fordeler hydraulikkoljen. Den var av italiensk produksjon. Metallet var for tynt etter utboring, og ganske sikkert har også mange andre X45-eierne hatt problemer med lekkasjer og overoppheting av oljen som skyldes dette, sier 54-åringen fra Bjoa og legger til: - Etter at jeg bygde om hydraulikken med to styrbare ventiler, har maskinen fungert prikkfritt i 10 år.

Nydyrkings-jobb i Ølensvåg

I fjor fikk Vølstad en forespørsel om han kunne ta en nydyrkingsjobb i Ølensvåg halvannen mil fra der han bor. 65 mål skulle ryddes.

- Jeg har erfaring fra en mindre nydyrkingsjobb med Brøyten tidligere. En ulempe ved graving gjennom områder med kraftige røtter, er at det er lett å få en rekyleffekt som kastet jord og stein mot hytta når sterke røtter brister. Derfor begynte jeg å se etter alternativer med skuffer med tenner i begge ender. Og en slik løsning fant jeg hos Steinkjer Mekaniske AS, forteller han.

Spesialdesignet

Etter kontakt med Jan Helge Svarva hos skuffeprodusenten, ble partene enige om hvordan nydyrkingsskuffa skulle bygges. Vølstad tegnet og forklarte, blant annet med ønske om antall og bredde på spilene i skuffen.

Konklusjonen ble å bygge ei skuffe som var 2,05 meter bred.

– Egentlig kunne jeg tenkt meg en bredde på 2,50-2,70 meter, men med de voldsomme kreftene Brøyten har er jeg redd for at belastningen da ville bli for stor på bomsystemet slik at det ville bli revet i stykker. I ettertid kunne kanskje skuffen vært bygd litt høyere med tanke på store og tunge stein på nydyrkingsområdet.

Kombinasjonen Brøyt X45 og den spesialbygde skuffen fra Steinkjer Mekaniske viser seg imidlertid å være en perfekt kombinasjon.

- Det har virkelig gått unna, og vel 30 mål er dyrket etter oppstart i fjor høst, sier Vølstad.