BETALTE: Kristian P. Berg (91) har bodd i Seattle, USA, i snart 70 år. Han la 300.000 dollar på bordet for å få ny asfalt på fylkesveien i hjemkommunen Rissa på Fosen. Alle
BETALTE: Kristian P. Berg (91) har bodd i Seattle, USA, i snart 70 år. Han la 300.000 dollar på bordet for å få ny asfalt på fylkesveien i hjemkommunen Rissa på Fosen. Alle

Kristian (91) betalte fylkesvei-asfaltering

BLADDE OPP: Han har irritert seg i mange år over den dårlige grusveien i hjemkommunen Rissa i Sør-Trøndelag. For å få asfalt på den donerte 91-åringen Kristian P. Berg likegodt 2,5 millioner kroner av egen lomme. Nå er veien slett og fin og heter «Kristian P. Bergs vei».

Publisert Sist oppdatert

Det «aller verste» er at Berg ikke engang bor i Rissa. Da han var 23 år, utvandret han til USA. Der har han hatt en lang karriere i byggebransjen.

Hele tiden har han bodd i Seattle på vestkysten av USA. Men følelsene for hjembygda har han beholdt.

- Jeg var sånn halvveis forbanna fordi den veien var så dårlig. Når det offentlige ikke har råd til å betale, da får heller jeg bidra, sa Kristian P. Berg til Adresseavisen som først omtale historien.

For Rissa kommune hadde asfalt på veien kommet langt ned på prioriteringslista. Derfor er varaordfører Liv Darell (Sp) svært lykkelig over den utvandrede sambygdingens bidrag. Uten det hadde det sikkert tatt 20 år før det kom fast dekke på denne veien.

Champagne-åpning

I slutten av juli, noen dager før Berg skulle vende hjem til USA etter en par måneder lang ferie i hjemlandet, var det storstilt åpning av veien med stor festivitas. I forkant har det vært mange møter både med kommune og Statens vegvesen. Da prosessen mellom stat, fylke og kommune først kom i gang, gikk det veldig fort og smidig.

Veien det er snakk om, er fylkesvei 142. Det er 5,5 kilometer som har fått asfaltdekke nå. Nå er det blitt som en drøm å kjøre der.

Berg hadde ett krav ovenfor kommunen før han la de 300.000 dollarene på bordet. Han ville bestemme navnet på veien. Nå er skiltet med «Kristian P. Bergs vei» godt skrudd opp, og skiltet med Sørbottenveien er skrudd ned.

Hjemmekjær

Selv om det er snart 70 år siden Berg flyttet fra hjembygda, har han vært nært knytta til den i alle år. På 70-tallet bygget han seg sitt eget hus der. Og nesten hver sommer har han brukt ferien i Trøndelag.

Veien som nå har fått fast dekke, ligger i bygda Sørbotten. Tidligere har det bare vært en grusvei, og det er entreprenør Pallin AS fra Rissa som gjorde grunnarbeidet på veien nå. Asfaltjobben var det Peab som sto for.