LEVERT TIL JUL: Karl-Erik Mathiesen (f.v.) fra Hymax har solgt tre gravemaskiner til Jan Andreassen i år. To Kubota (2,7 tonn og 8,7 tonn) og en Hyundai på 15-tonn. Til høyre er Jarand som er tredje generasjon Andreassen og tiltenkt daglig leder i Andreassens Entreprenørforretning AS om et par års tid.
LEVERT TIL JUL: Karl-Erik Mathiesen (f.v.) fra Hymax har solgt tre gravemaskiner til Jan Andreassen i år. To Kubota (2,7 tonn og 8,7 tonn) og en Hyundai på 15-tonn. Til høyre er Jarand som er tredje generasjon Andreassen og tiltenkt daglig leder i Andreassens Entreprenørforretning AS om et par års tid.

Ned i størrelse – opp i fleksibilitet

Jan Andreassen (68) i Andreassens Entreprenørforretning AS humrer når vi sier det ble store julegaver i år.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen ble publisert for over 5 år siden.

- Ja, det kan du si, men jeg måtte betale dem selv, sier han.

Like før jul mottok han sin tredje gravemaskin for i år. Østfold-entreprenøren har kjøpt ny Kubota U27-4 (2,7 tonn), Kubota KX080-4 (8,7 tonn) og 15-tonns beltegraveren Hyundai R145LCR-9A fra Hymax i år.

Nytt merke

Når det gjelder Hyundai-maskinen, er det første gang i selskapets 45 år lange historie at de kjøper dette merket. Jan har selv vært med alle årene, og forklarer maskinkjøpet slik:

- Vi hadde en Cat 316 på 20 tonn som vi fant ut at ble litt for stor for vårt bruk. Vi ville heller ha maskin i 15-tonnsklassen for å kunne ta mindre jobber, men fremdeles kunne utføre de større. Derfor byttet vi. Det var ikke fordi vi var misfornøyd med Cat-graveren. Ettersom vi hadde handlet to Kubota-gravere av Karl-Erik Mathisen i Hymax tidligere i år, kom Hyundai inn i bildet. Jeg har i tillegg en forkjærlighet for å holde meg til én leverandør, og jeg sjekket med andre Hyundai-kunder som bare hadde pent å si om maskinen. Men egentlig er skiftet Karls gevinst. Han er en type selger som kommer innom for å ta en kaffe og slå av en prat i ny og ne, og ikke nødvendigvis for å selge hver gang, sier Jan Andreassen.

Mathisen har for øvrig hatt et godt år og solgt maskiner for 27 millioner kroner i 2015. Han har solgt 50 Kubota-maskiner, 5 Hyundai, 1 Ausa og 5 Giant. Medregnet bruktmaskiner har han solgt over 70 maskiner i år.

Tredje generasjon på vei

I tillegg til gravemaskinene fra Hymax, har selskapet to lastebiler, én 5-tonns Volvo-hjullaster og en New Holland traktor. På listen over ansatte på hjemmesiden til selskapet finner vi ni navn.

To av disse navnene har Andreassen til etternavn. Jan driver familiebedriften i Borgenhaugen like utenfor Sarpsborg i Østfold. Han startet bedriften sammen med sin far Helge og bror Roy i 1970, og har holdt det gående i 45 år i strekk! I dag er det bare han igjen av gründerne.

- Men sønnen min Jarand (42) er på full fart inn i bedriften. Han har ansvaret for arbeidet ute, mens jeg stort sett tar meg av kontorarbeidet. Jeg holder det nok gående i et par år til før jeg gir meg og Jarand tar over, sier Jan.

Opp 03.45 om morgenen

- Hva er det som har holdt deg gående i 45 år?

- Det har vært interessante år med mange ulike typer oppdrag. Vi har alt fra tomtegraving, til VA, grøftegraving, drenering og oppdrag for store kunder som Statnett. Jeg står opp 03.45 hver morgen og er på kontoret 05.00. Jeg liker å ha litt god tid på morgenen og å komme i gang tidlig, smiler Jan.

Han sier mange av oppdragene bedriftene får kommer «på folkemunne». Det er fordelen av å ha vært med i «gamet» lenge i et lokalmiljø.

Powered by Labrador CMS