Her rett innenfor Operhuset i Oslo skal det nye hovedbiblioteket bygges. Når det blir ferdig er uvisst.
Her rett innenfor Operhuset i Oslo skal det nye hovedbiblioteket bygges. Når det blir ferdig er uvisst.

Hever Bjørvika-kontrakt

Oslo kommune mener at Atlant Entreprenør AS ikke har overholdt sine forpliktelser.

Publisert Sist oppdatert

Atlant Entreprenør har hatt hovedansvaret for grunnarbeidene til det nye Deichmanske hovedbibliotek i Bjørvika i Oslo. Men arbeidet har møtt på mange problemer underveis, og nå hever Oslo kommune ved Kultur- og idrettsbygg Oslo KF kontrakten.

- Det er en situasjon vi tar svært alvorlig. Ansvarlig entreprenør har ikke godtgjort at de kontraktsforpliktelsene de har overfor Oslo kommune vil bli oppfylt, og dermed har vi heller ikke den sikkerheten vi er avhengig av for å kunne gå videre med kontraktarbeidet, sier direktør for kultur- og idrettsbygg i Oslo kommune, Eli Grimsby, i en pressemelding.

Atlants reaksjon: Vil kreve erstatning av Oslo kommuneAtlant Entreprenør mener de har krav på erstatning etter at kontrakten deres på det nye hovedbiblioteket i Bjørvika ble hevet.

Kommunen vil så raskt som mulig utlyse en ny konkurranse for å sluttføre fundamenteringsarbeidene i byggegropen, skriver osloby.no.

Byggingen av det nye hovedbiblioteket har vært utfordrende. I fjor ble prosjektet forsinket fordi vann trengte inn i byggegropen, og 20. august i år varslet Nordisk Fundamentering AS (NTF) at de avslutter oppdraget med Nye Deichmanske bibliotek i Bjørvika i Oslo. Selskapet mente at Atlant ikke stilte nødvendige garantier for oppgjør, og heller ikke klarte å ivareta krav til HMS.

Etter planen skulle biblioteket stått klart ved årsskiftet 2016/2017, men nå er det klart at bygget trolig ikke vil stå klart før mot slutten av 2018.