Skiftet olje - sparte 3,4 prosent drivstoff

SPF Danmark A/S, en av verdens største distributører av svineprodukter, oppnådde en gjennomsnittlig drivstoffbesparelse på 3,4 prosent under et feltforsøk med giroljer i Mobilube-serien og syntetiske smøremidler for motor og drivverk i Mobil Delvac 1-serien.

Publisert Sist oppdatert

Fraktselskapet, som holder til sør i Danmark, har en park på over 145 kjøretøy og transporterer 15 millioner griser på årsbasis. Etter anbefaling fra den autoriserte Exxonmobil-distributøren OK a.m.b.a satte SPF Danmark A/S i gang et feltforsøk som en del av selskapets kontinuerlige arbeid for å øke produktiviteten uten å gå på akkord med miljøhensyn.

Testet på Scania-er

I forsøket byttet SPF Danmark A/S ut sine daværende oljer, en motorolje med viskositet SAE 15W-40, girolje med viskositet SAE 80W-90 og bakakselolje med viskositet 80W-140, med motoroljen Mobil Delvac 1 LE 5W-30, giroljen Mobilube 1 SHC 75W-90 og bakakseloljen Mobil Delvac SGO 75W-90.

Drivstofforbruket til Scania-kjøretøyene i testen ble registrert over en periode på åtte måneder, der kjøretøyene kjørte over 49.000 km. Vær- og driftsforholdene i forsøksperioden var, ifølge Exxonmobil, sammenlignbare med forholdene i de åtte månedene før forsøket.

Resultatene ble beregnet ved hjelp av kjøretøysystemet Co-Driver og viste en gjennomsnittlig drivstoffbesparelse på 3,4 prosent i forhold til de åtte foregående månedene.

Utvider oljeforsøket

På grunnlag av disse resultatene har SPF Danmark nå utvidet forsøket til å omfatte ytterligere fem lastebiler for å finne ut om den samme drivstoffbesparelsen forekommer ved bruk av Mobil-smøremidler i andre OEM-modeller, som Mercedes Benz og Volvo.

- Som et av Danmarks største distribusjonsselskaper følger vi i SPF Danmark A/S godt med på og vurderer hele tiden innvirkningen vi har på miljøet. Vi gjør alt vi kan for å redusere innvirkningen på miljøet, ved å redusere drivstofforbruket og dermed også karbonutslippene. Ett eksempel på dette er det nylige forsøket hvor vi testet høyytelses Mobil-smøremidler, sier Peter Skov Madsen, adm. direktør i SPF Danmark.

Fornøyd smøremiddelsjef

- Resultatene hos SPF Danmark viser hvilke betydelige fordeler man kan oppnå ved å bruke høyytelses, helsyntetiske smøremidler i både motor og drivverk, sier Jean-Francois Girod, ExxonMobil Fuels & Lubricants' sjef for smøremidler til kommersielle kjøretøy i Europa i en pressemelding.

- Andre aktører kan også redusere både drivstofforbruk og karbonutslipp ved å gå over fra oljer med høy viskositet til avanserte Mobil Delvac-smøremidler med lav viskositet.