Raymond Nicolaysen, Egil Berg og Erik Graarud tok den første økten på Svinesund der andelen utenlandske lastebiler i 2013 var 91 prosent. Årets telling viser 90 prosent.
Raymond Nicolaysen, Egil Berg og Erik Graarud tok den første økten på Svinesund der andelen utenlandske lastebiler i 2013 var 91 prosent. Årets telling viser 90 prosent.

Lastebileiere med døgntelling

Norges Lastebileier-Forbund (NLF) skaffet en døgnoversikt over norske og utenlandskregistrerte lastebiler på noe tellepunkter. Les hva de fant.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen ble publisert for over 5 år siden.

I 24 timer har et NLF-tellekorps på nær 500 personer notert skiltene på norske og utenlandske lastebiler og trekkvogner ved mer enn 20 forskjellige tellepunkter over hele landet. Tellingen er ikke vitenskapelig korrekt, men den gir et øyeblikksbilde av situasjonen.

Annen situasjon

Hovedåren til Bergen, E16 over Filefjell er stengt, og det var også problemer ved Trengereid, der E16 fra Voss møter RV7. Dermed blir det vanskelig å sammenligne resultatene fra tilsvarende aksjon for to år siden.

Dette forplanter seg helt tilbake til tellepunktene ved Fagernes og Gjøvik. Årets telling viser at ca. 33 prosent av lastebilene er utenlandske. Resultatet for to år siden var i overkant av 36 prosent.

Dreining mot øst

- Utenlandsandelen på norske veier er dermed stabilt høyt, skriver NLF i en pressemelding.

Statistikk fra blant andre Statistisk sentralbyrå bekrefter dette, men statistikken viser også at det er en dreiing fra nordiske biler til øst-europeiske biler. Den norske andelen av godstransport over grensen har falt med 9,1 prosent fra i fjor til i år, mens den baltiske har økt med 15,7 prosent.

Minstelønn

Norges Lastebileier-Forbund opplyser i meldingen at organisasjonen ikke er imot utenlandsk konkurranse, men at den må være på like vilkår. Forbundet håper at den såkalte allmenngjøringen av minstelønn for sjåfører, som frakter gods i Norge, skal være med på å gi rettferdigere konkurransevilkår.

- Forutsetningen er at myndighetene lager et bedre kontrollapparat enn det vi har nå slik at sosial dumping og ulovlig kabotasjekjøring blir tatt alvorlig og slått ned på, skriver NLF.

Powered by Labrador CMS