Fiskekasser lastes på pall av fra venstre fiskeri- og sjømatminister Harald T. Nesvik, leder av Sjømatrådet Renate Nilsen og finansminister Siv Jensen
Fiskekasser lastes på pall av fra venstre fiskeri- og sjømatminister Harald T. Nesvik, leder av Sjømatrådet Renate Nilsen og finansminister Siv Jensen

Norsk sjømat runder 100 milliarder

Sjømatnæringen går så det suser, og i dag tirsdag 3. desember passerer vi 100 mrd. i eksportverdi for den norske sjømatnæringen.

Publisert

Markeringen fant sted på Schenkers sjømatterminal på Alnabru i Oslo hvor finansminister Siv Jensen og fiskeri- og sjømatminister Harald T. Nesvik pakket og lastet sjømat for eksport til Europa.

Sammen med leder for Sjømatrådet, Renate Larsen, fikk de pakket de siste fiskekassene på en pall som straks forlot Oslo med kurs for Frankrike og gode matopplevelser på et dekket bord.

10 millioner fiskekasser årlig

Schenker er den største globale aktøren i Norge for norsk sjømat til lands, vann og i luften. Totalt utgjør det en markedsandel på 12 prosent. For ren flyfrakt er andelen drøyt 20 prosent.

Gjennom selskapets logistikkmaskineri behandles det i snitt 5000 tonn med fersk sjømat hver uke. Dette betyr at Schenker håndterer over 220.000 fiskekasser i uken via sitt logistikksystem. Årlig blir da antallet fiskekasser rundt 10 millioner.

75 prosent av dette går til Europa hovedsakelig med trailere, 25 prosent flys ut til oversjøiske destinasjoner via Gardermoen og andre store flyplasser på kontinentet.

I de senere år har Schenker opplevd stor vekst, spesielt på oversjøiske markeder. På grunn av stor etterspørsel fra Nord-Norge kjører selskapet blant annet et eget tog t/r Oslo-Narvik fem ganger i uken.

Sjømatnæringen preges av høy volatilitet og det kreves et velfungerende logistikksystem for å sikre fornøyde kunder fra fisken lastes langs kysten til den når frem til sine markeder.

Sysselsetting og vekst

SINTEFs årlige verdiskapings- og ringvirkningsanalyse av den norske sjømatnæringen viser at siden 2015 har det vært en økning i verdiskapingen opp mot 30 milliarder kroner. Ser man tilbake til 2008 har verdiskapingen fra sjømat doblet seg. Det er en sammenhengene vekst i verdiskapingen fra 2013. I dag sysselsetter sjømatnæringen rundt 66.000 årsverk. 29.000 årsverk direkte i næringen, og 37.000 årsverk skapes som ringvirkninger til næringen. Fra 2016 til 2018 har økningen vært hele 19 prosent.

Sjømat utgjør nå 10 prosent av norsk vareeksport, olje og gass inkludert. 65 prosent av norsk sjømat går til EU og Frankrike er vårt viktigste enkeltmarked.

Samtidig øker etterspørselen fra flere asiatiske land. Kina er det landet som øker mest i verdi. Så langt i år har vi fra Norge eksportert sjømat for 4,7 milliarder kroner til Kina. Det er en økning på 1,2 milliarder kroner fra i fjor.