I samarbeid med selskapet EOS har Ford utviklet 3D-printede bolter og tilhørende nøkkel som får form fra eierens stemme.
I samarbeid med selskapet EOS har Ford utviklet 3D-printede bolter og tilhørende nøkkel som får form fra eierens stemme.

Lager låsebolt med bileierens stemme

Ved hjelp av bileierens egen stemme, designer Ford unike 3D-printede låsebolter som skal sikre dyre originalfelger mot tyver.

Publisert

Dagens låsebolter krever ofte en adapter eller nøkkel for å løsnes opp. Felgene er med andre ord sikrere, men låsemekanismen er ikke unik for akkurat den bolten.

I samarbeid med selskapet EOS har Ford nå derfor utviklet 3D-printede bolter som får form fra eierens stemme. Stemmen, som er like unik som et fingeravtrykk, gjøres ved hjelp av et dataprogram om til et mønster. Dette mønsteret blir så gjort om til en unik nøkkel og bolter ved hjelp av 3D-printer, syre og rustfritt stål.

Vanskelig å lage vokskopi

- Dette illustrerer hvordan muligheten for personalisering og 3D-print påvirker bilproduksjonen. Med en printer kan vi skrive ut nøyaktig det vi trenger. I tillegg får vi tilgang til det langt raskere enn tidligere, sier research engineer, Advanced Materials and Processes, i Ford Europa, Lars Bognar,

Også i selve bolten er det lagt inn ekstra sikkerhet, slik at tyver ikke kan lage en vokskopi av det unikt utformede hullet. Det er gjort ved å gjøre sporene i bolten dypere desto lengre inn du kommer. Et forsøk på å ta en vokskopi av hullet vil derfor være svært vanskelig.

STILLING LEDIG:
Powered by Labrador CMS