NYTT SEGMENT: Bobcat går nå inn i et nytt segment, og først ut er 5-tonneren L85.
NYTT SEGMENT: Bobcat går nå inn i et nytt segment, og først ut er 5-tonneren L85.

Første Bobcat hjullaster

NY MASKIN: Den første Bobcat-hjullasteren, modellen L85, har rullet av samlebåndet ved fabrikken i Dobris i Tsjekkia.

Publisert

Dette er en merkedag for Bobcat som nå er i full gang med produksjon av maskiner i et nytt segment. Det ble annonsert i oktober 2020 at Bobcat skulle inn på hjullaster-markedet, og nå meldes det at Bobcat skal produsere 1000 hjullastere i året ved den nye produksjonslinjen som er satt av, og som har kostet én million euro å etablere.

100 l/min

Bobcat melder at det kun er brukt komponenter fra kjente leverandører, og komponenter som finnes i andre Bobcat- produkter som kompaktlastere, for eksempel.

Den nye hjullasteren kan bestilles med en hydraulikkløsning som gir 100 l/min. Dette er spesielt beregnet til bruk av utstyr som snøfreser eller annet utstyr med stort kraftbehov.

Maskinen har også et avansert «Attachment Control»-system for enkel innstilling av oljefløde til ulikt utstyr.

Fakta: Bobcat L85

Hjullaster: 5091 kg

Standard skuffe: 0,8 m3, men kan ha fra 0,6 m3 til 1,2 m3

Løftehøyde: 3250 mm

Høyde: 2498 mm (til toppen av taket)

Motor: Bobcat D24 (50,7 kW, 68 hk)

Kan leveres med: Ekstra hydraulikk-kapasitet, automatisk kjørekontroll, indikator som viser skuffens posisjon, LED-veilys, 30 km/t hastighet, ulike dekkmuligheter og «veipakke».

Tekniske detaljer

Maskinen startes med vanlig nøkkel, men når man trenger raske stopp og start underveis i arbeidsdagen kan man bare trykke på en knapp på høyre konsoll. Videre er maskinen utstyrt med automatisk parkeringsbrems når maskinen stopper og skal parkeres, men som også slår inn når man stopper og starter under arbeid i bakker.

I hytta er det lagt mye vekt på plasseringer av knapper, jog-hjulet og LED-skjermen som er på fem tommer. I denne vises bilde fra ryggekamera, man kan også se bilde fra bak maskinen selv om man ikke rygger, og annen info vises selvsagt på skjermen. Sete og konsollene på hver side kan tilpasses førerens behov, melder Bobcat videre.

Sikten beskrives også av produsenten som meget god, med glassdører og lave vinduer i alle retninger. Det er også lagt til ette for godt med lagringsplass for matpakke og drikkeflasker. 12V-lader og USB-port er også på plass i hytta.

FEIRING: I den grad man kan feire i disse dager, var det nok mange smil bak munnbindene ved Dobris-fabrikken i Tsjekkia da L85 endelig ble klar.
FEIRING: I den grad man kan feire i disse dager, var det nok mange smil bak munnbindene ved Dobris-fabrikken i Tsjekkia da L85 endelig ble klar.

Anleggsgruppen AS har agenturet på Bobcat-hjullasterne i Norge.

Powered by Labrador CMS