ELEKTRISK HVERDAG: Mekaniker Fredrik Fonbæk ute på serviceoppdrag i Oslo. Felleskjøpet-mekanikeren kjører fra Kløfta i den nye elektriske servicebilen.

Fredrik kjører stille og fossilfritt på oppdrag

Felleskjøpet Agri har et prøveprosjekt hvor serviceoppdrag utføres med elektrisk servicebil.

Publisert Sist oppdatert

- Gjennom vår satsing på Park- og anleggsbransjen har vi en del kunder som er sentrumsnære og med enkelt adkomst. Dette kan for eksempel være borettslag, kirkegårder og idrettslag, sier konserndirektør Frode Dahl.

Felleskjøpet Agri har 40 verksteder rundt om i Norge, og mekanikerne disponerer til sammen 140 servicebiler. Fredrik Fonbæk jobber til daglig som landbruksmekaniker ved Felleskjøpet på Kløfta. Denne dagen utføres service på en John Deere 5075e, eid av Mellomgården borettslag i Oslo.

Fredrik ankommer oppdraget i elektriske Toyota ProAce.

Servicebilen i prøveprosjektet, er en Toyota Proace med WLTP-rekkevidde på 300 kilometer. Den har tilhold hos Felleskjøpet Agri på Kløfta i Akershus. En elektrisk servicebil skal snart være på plass i Bergen også.

- Jeg merker ikke så stor forskjell utover lydnivået, selvsagt. Bilen har en rekkevidde på 300 km etter WLTP-standarden, men med mye tungt verktøy baki her, blir det i realiteten litt mindre. Bilen tilfredsstiller alt jeg trenger for å gjøre god jobb ute på oppdrag, sier Fredrik Fonbæk.

Kommer til Bergen

Verkstedleder Jon Petter Kvernevik er glad for å være i førersetet for prøveprosjektet til Felleskjøpet.

- Til lettere oppdrag i urbane strøk fungerer bilene optimalt. Dette er derimot en tohjulstrekker, og det fungerer ikke optimalt dersom serviceoppdraget ligger ute på et jorde, sier Kvernevik.

Felleskjøpet vil om kort tid ta i bruk ytterligere en elektrisk servicebil, som vil betjene sentrumsnære kunder rundt Bergen. Konserndirektør Frode Dahl sier samvirkekonsernet vil prøve ut elektriske alternativer der det lar seg gjøre.

- Erfaringene fra Kløfta, og etter hvert Bergen, vil gi oss verdifull innsikt til videre satsing. Denne innsikten inkluderer også å få klarhet i hvilke økonomiske fordeler dette pilotprosjektet vil gi oss. Vi forventer også at bilene på sikt får ytterligere forbedringer på rekkevidde og nyttelast. Det er avgjørende faktorer for oss, sier Frode Dahl.

Powered by Labrador CMS