Maskindirektør Frode Dahl hos Felleskjøpet Agri fikk kjørt armene på Mjøsa etter å ha tapt et veddemål, men gjorde det med glede siden tapet innebar et godt salgsresultat for samvirket.
Maskindirektør Frode Dahl hos Felleskjøpet Agri fikk kjørt armene på Mjøsa etter å ha tapt et veddemål, men gjorde det med glede siden tapet innebar et godt salgsresultat for samvirket.

Tapte traktor-veddemål – måtte padle Mjøsa på tvers

- Det var tungt, innrømmer taperen.

For noen år tilbake førte et veddemål om antall solgte traktorer til at maskindirektør Frode Dahl hos Felleskjøpet måtte hoppe i fallskjerm. Foran fjorårets utgave av Agroteknikk satte derfor maskindirektøren et uoppnåelig mål for traktorselgerne. Trodde han.

- Jeg sa at dersom de solgte over 110 traktorer i løpet av messedagene i Lillestrøm, så skulle jeg padle fra Hamar til Minnesund. Jeg var ganske sikker på at dette ville de ikke klare, sier Frode Dahl.

Frode Dahl i mer vante omgivelser.
Frode Dahl i mer vante omgivelser.

Salgskorpset samlet krefter fra hele landet under Agroteknikk, og det ringte jevnlig i den store salgsbjella på standen til Felleskjøpet. Da messa var over, måtte maskindirektøren sjokkert innse at det var solgt 118 John Deere-traktorer.

- Jeg trodde knapt mine egne øyne. Traktorene var solgt til både bønder og entreprenører. De siste årene har vi sett at markedsandelen til John Deere kryper stadig oppover også innenfor anleggsbransjen. Den nye 6R-serien som kom i fjor ble nærmest verdenslansert under Agroteknikk, og dette har nok virket inn på det svært gode salgstallet. Dette er også maskiner som er skreddersydd for entreprenøren, sier Frode Dahl.

Slit i motvind

Utfordringen med det gode salgstallet var altså at Frode Dahl måtte finne frem redningsvest og padleåre. For å ivareta HMS-en, var lokal padleekspert Kim van Groningen med på turen som gikk ut fra Gjøvik og over til Hoel gård, hvor Frode Dahls ansatte tok ham imot med heiarop og applaus. Turen ble nemlig omgjort fra det opprinnelige veddemålet for å passe inn i et Felleskjøpet-arrangement på Hoel gård: Felleskjøpet Agri-salgsorganisasjonene fra både Maskin- og Landbruksdivisjon hadde Gras Kickoff 2022 på Hoel Gård i Ringsaker.

Selv om turen ble kortet ned, det ble likevel en 3 ½ timers-utfordring for Felleskjøpet-sjefen.

- Jeg er ingen dreven padler, og det var litt utfordrende med vind denne ettermiddagen. Likevel gikk turen veldig greit, takket være veldig god veiledning og oppmuntring fra ekspertisen. Jeg skal likevel innrømme at jeg fortsatt kjenner det litt i armene, sier Frode Dahl noen dager etter padleturen.

John Deere i 45 år

John Deere har vært forhandlet av Felleskjøpet i 45 år i Norge.

Traktormerket ble markedsleder i 2021, og det ble registrert totalt 615 traktorer fra John Deere i Norge i fjor. Modellen 6155R var traktoren med flest registreringer med 152 maskiner. På andreplass kom John Deere 6120M, modellen som fikk utmerkelsen Beste flerbrukstraktor 2022 under den europeiske kåringen «Tractor of the Year» i oktober.

Powered by Labrador CMS