VIL NÅ UT: Volvo Maskin-sjefen Arne Knaben i verkstedet til Volvo Maskin på Mastemyr. Nå håper han også kvinner søker på den kommende toppjobben i Volvo Maskin AS som til høsten flytter inn i splitter nytt hovedkvarter like ved Drøbak.

- Volvo-toppjobben ingen kvinner kommer til å søke på

MASTEMYR: Volvo Maskin AS skal lyse ut en toppjobb, men dessverre tror Volvo-sjefen at kvinner ikke kommer til å søke. – Det er frustrerende og gjør meg trist.

Publisert

Direktør for servicemarkedet, Helge Løvenskiold, har takket ja til en ledende rolle innen service i Rental Group. Han begynner i RG 1. mai.

Nå skal hans etterfølger i Volvo Maskin rekrutteres. Planen til adm. direktør Arne Knaben er å lyse ut stillingen om kort tid.

- Vi vet at når vi lyser ut denne stillingen, så er det veldig mange spennende folk der ute som ikke kommer til å søke på jobben. Det er så frustrerende, sier Knaben til A&T.

Kanskje noe likevel

Han legger ikke skjul på at det er altfor få kvinner i anleggsbransjen generelt. Og hos Norges største maskinforhandler, med en omsetning på 4,6 milliarder kroner, er det ingen kvinner i toppstillingene. Ei heller på mekanikersiden eller som maskinselgere.

EN JOBB FOR ALLE: Volvo Maskin AS (og Volvo Maskin Service AS) har 21 verksteder i hele landet, 16 av dem privateide. Her fra avdelingen utenfor Stavanger.

- Erfaringene fra andre toppjobber vi lyser ut, som ledere for avdelinger rundt i landet for eksempel, så er det så godt som ingen kvinner som søker. Når de ser Volvo og maskin i stillingsbeskrivelsen, velges Volvo Maskin vekk blant damene.

Knaben sier Volvo Maskin må være de første til å innrømme at de ikke har vært flinke nok til å nå ut med mulighetene i deres selskap, for både kvinner og menn. Det var derfor han også tok en telefon til Anlegg&Transport for å belyse det som faktisk er en bransjeutfordring, ikke bare for Volvo Maskins del.

- Jeg håper en eller annen som normalt ikke ville søkt på jobben, leser dette og tenker at, kanskje er dette noe jeg vil søke på. I organisasjonsmiljøet i anleggsbransjen i Norge, er det mange kvinnelige ledere, men hvorfor tar ingen steget over i vår bransje? både sier og spør Arne Knaben.

Viktigere enn det tekniske

Han sier at han på generelt grunnlag fremsnakker teknisk kompetanse blant de ansatte i Volvo Maskin. Men til tross for at stillingen i seg selv hinter mot det tekniske miljøet, sier Knaben at det definitivt ikke er en nødvendighet å kunne skru på de indre delene i en motor.

- Vi er midt i en enorm endring med tre viktige trender som fullstendig vil forandre anleggsbransjen: Elektromobility, connectivity og automasjon. Vi må nå ut til mennesker som kan tilføre oss noe nytt. Dette handler om endringer som er koblet opp mot politikk og økonomi - på et superinternasjonalt nivå. Hvor mange bransjer er det som kan tilby dette, spør Knaben og understreker med det at den kommende servicedirektøren skal gjøre helt andre ting enn å være ekspert på det tekniske i anleggsmaskinene selskapet representerer. Det er det andre personer som kan, sier Knaben.

SLUTTER: Helge Løvenskiold slutter som servicedirektør i Volvo Maskin og begynner 1. mai i en ledende rolle innen service i Rental Group.

- Personen i denne stillingen får ansvaret for service-virksomheten i Norge, med flyt av reservedeler, legge opp strategi og være en del av ledergruppen i Volvo Maskin AS, fortsetter han.

Verdens beste jobb

- Hvorfor tror du at toppjobber i Volvo Maskin ikke appellerer til kvinner?

- Jeg tror at mange ser Volvo Maskin og tenker på maskiner i et eller annet grustak med tunge og skitne jobber, og bestemmer seg for at dette ikke er interessant. Jeg vet det er kandidater der ute som ikke vurderer oss som alternativ, og det er så frustrerende, sier Knaben.

Han husker selv en utlysning han merket seg fra tiden han var leder for Volvo Trucks i Australia fra 2009 til 2014. Stillingen som turistsjef for Great Barrier Reef ble utlyst som «verdens beste jobb».

- Selv om dette kanskje er miniatyr sammenlignet med Great Barrier Reef, føler jeg dette virkelig er en toppjobb i Norge som definitivt kvinner også burde søke på, avslutter Knaben.

Powered by Labrador CMS