MARKERING: 1. juli ble det markert at første Nokian-dekk ved den nye fabrikken i Romania er produsert.

Første dekk fra ny fabrikk er produsert

Nokian Tyres sin nye dekkfabrikk i Romania har produsert sitt første dekk.

Publisert

Fabrikken er etter planen klar for kommersiell dekkproduksjon i 2025, skriver Nokian i en pressemelding.

Nokian Tyres nye dekkfabrikk i Oradea i Romania produserte sitt aller første dekk 1. juli. Milepælen ble nådd som planlagt, og byggeprosjektet går fremover på budsjett og er i rute for kommersiell dekkproduksjon som skal starte tidlig i 2025. Første spataket for fabrikken ble gjennomført i mai 2023.

Trenger mange ansatte

Rekrutteringen av de nye ansatte til fabrikken i Romania startet i fjor, og i løpet av 2023 og 2024 har Nokian Tyres rekruttert medarbeidere til både produksjon og kontor. Det nye teamet på 60 personer som skal være med på oppstarten av produksjonen, fikk opplæring på Nokian Tyres sin fabrikk i Finland på våren tidligere i år. Til sammen vil fabrikken sysselsette rundt 500 personer.

500 ANSATTE: Totalt vil fabrikken sysselsette rundt 500 personer.

- Med det første dekket har vi kunnet teste produksjonskapasiteten til den nye fabrikken, og at prosessene fungerer som planlagt. Vi har også lært opp de nye teammedlemmene til å produsere premiumdekk med samme kompromissløse kvalitet som på våre andre fabrikker. Det er takket være hardt arbeid fra hele teamet at vi nå feirer produksjonen av det første Nokian Tyres dekket som er produsert i Romania, sier Adrian Kaczmarczyk, SVP, Operation Excellence fra Nokian Tyres.

Den årlige kapasiteten til fabrikken i Romania vil være 6 millioner dekk når den er i full drift, med ekspansjonspotensial i fremtiden, og det kombinerte bebygde området utgjør rundt 100.000 m2. Investeringen er estimert til ca. 650 millioner euro. Dekkene som produseres på fabrikken i Romania vil primært bli solgt i det sentraleuropeiske markedet, og den er strategisk plassert nær kundene i dette området.

90-årsjubileum

Det første dekket som produseres på fabrikken i Romania er det piggfrie vinterdekket Nokian Tyres Snowproof 2 som er designet for personbiler i det sentraleuropeiske markedet. Med dette premium vinterdekket feirer selskapet 90-årsjubileet for en av sine største innovasjoner, nemlig vinterdekket, og sin lange arv for å gjøre verden tryggere.

– Nokian Tyres oppfant vinterdekket i 1934. Det er derfor passende at vi 90 år senere benytter anledningen til å feire dette ved å produsere et av våre flaggskip innen vinterprodukter på vår nyeste fabrikk. Vårt formål er å gjøre verden tryggere ved å kontinuerlig videreutvikle dekkene våre om og om igjen. Det er akkurat det vi har gjort dekk etter dekk, og det vi skal gjøre med den nye fabrikken i Romania, sier Adrian Kaczmarczyk.

Verdens første dekkfabrikk med null CO2-utslipp

Når den står ferdig, skriver fabrikken i Nokian Tyres Romania historie som verdens første dekkfabrikk med null CO2-utslipp. Det vil være en bransjestandard med en helhetlig tilnærming til bærekraft, inkludert bruk av utelukkende CO2-frie energikilder og energieffektive og høyt automatiserte prosesser. Dessuten sikter fabrikken mot samme standard som fra selskapets andre fabrikker i USA og Finland, at det ikke skal sendes avfall fra produksjonen til avfallsdeponi.

 

Powered by Labrador CMS