Jon Olstad og Volvo Maskin hadde allerede skrevet kontrakt med Benn Solstad og Lindum på fire maskiner. På Volvo Anleggsdager 2017 signerte de på en graver til.
Jon Olstad og Volvo Maskin hadde allerede skrevet kontrakt med Benn Solstad og Lindum på fire maskiner. På Volvo Anleggsdager 2017 signerte de på en graver til.

Volvo vant Lindum-duellen

DRAMMEN (AT.no): I januar inviterte Lindum AS inn fire leverandører av gravemaskiner til «duell» før de skulle bestemme seg for nye maskiner til anlegget utenfor Tønsberg. Valget endte på Volvo, og under Volvo Anleggsdager kom en «bonusmaskin» til.

Publisert Sist oppdatert

Det var de ansatte som prøvekjørte og evaluerte de sju forskjellige maskinene. Cat, Volvo, Doosan og Hitachi stilte både med maskiner, selgere og teknisk personell.

- Vi kan tjene penger med alle disse maskinene, sa maskinsjef Benn Solstad i forkant av duellen. Hver maskinfører fikk med seg sitt skjema for maskinen. Der skulle krefter, brukeropplevelser, sittestilling og ergonomi, servicetilgjengelighet og flere andre kriterier gis poeng.

På forhånd hadde maskinførerne med seg sine personlige preferanser og meninger inn i prøvekjøringen. Noen hadde knapt kjørt noen annen maskin enn «sitt merke».

Overrasket

Derfor ble det en liten overraskelse da poengene var summert for de forskjellige maskinene. Det var helt marginalt hva som skilte de fire merkene i forhold til førernes opplevelser. Dermed ble servicetilgjengelighet, maskinpris og servicekostnader for maskinens levetid avgjørende.

- Vi valgte Volvo ut fra en helthetsvurdering. Til slutt handlet dette bare om pris. Denne gangen forhandlet vi om maskinpris og servicekostnader samtidig. Det gjorde at vi fikk en mye bedre totalpris enn hva vi har oppnådd tidligere, sier Benn Solstad.

Fire maskiner

Maskinene de nå kjøper, skal gå på håndtering og mottak av forurensede masser. De skal ha en 30-tonner med rototilt og pusseskuffe, mens den andre gravemaskinen er en 40-tonner med hydraulisk pusseskuff. I tillegg skal Lindum ha to hjullastere på  25 og 18 tonn. I tillegg bestilte Lindum ytterligere en EC300. Kontrakten på denne ekstra maskinen ble signert på Hovindmoen ved Jessheim.

Måten Lindum gjorde det på med å innby fire konkurrenter til «duell» er knapt gjort i Norge tidligere. Benn Solstad mener det er nødvendig at de som kjøper, stiller krav til sine leverandører.

- Det er kun på denne måten vi kan få de beste prisene og den beste servicen, sier Solstad. Han legger til at også leverandørene som ikke nådde opp på pris har gitt tilbakemeldinger om at de i etterkant av prosessen har følt den har vært både åpen og lærerik.