RAPPORTERTE TIL TRIMBLE: Gunnar Evje i Kaare Mortensen Buskerud AS i hytta på maskinen. Her har han testet det nye Trimble Earthworks siden juni.

Trimble-testpilot i Norge

SYLLING (AT.no): Maskinfører Gunnar Evje (29) hos entreprenør Kaare Mortensen Buskerud AS har vært testpilot for Trimbles nye 3D maskinstyring Earthworks.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen ble publisert for over 5 år siden.

Earthworks ble lansert med brask og bram på Trimble-standen på Conexpo i Las Vegas for kort tid siden, men testingen av systemet har selvsagt pågått lenge.

Les også: Trimble Earthworks for Android-system

Gunnar Evje er én av fire testpiloter i Norge som har prøvd den nye maskinstyringen, og rapportert direkte til Trimble i New Zealand som har stått bak utviklingen. Evje fikk første BETA-versjon i maskinen sin i juni 2016, og senere er systemet oppgradert og utviklet jevnlig, mot slutten også med nye sensorer (gyro – virker 6 veier) montert på maskinen. I april/mai slippes Trimble Earthworks som ifølge produsenten er en revolusjonerende maskinstyring.

Les også: Kjøpte to Norges-debutanter på én dag!

- Den nye maskinstyringen fra Trimble gir flere muligheter. Det er stor touchskjerm, enklere meny og det er spesielt lettere med punktsettingen. Det er også bedre visning enn tidligere maskinstyringssystemer, og det er lagt til rette for å kunne lage egne flater, sier Evje når han slå av en prat med norsk fagpresse.

Android-plattform

Andre fordeler han trekker frem er visningsalternativene på den 10 tommer store skjermen. Her går det i 3D, og man kan velge fra flere varianter hvilken vinkel man ønsker å se sin maskin i. Trimble har valgt Android som plattform, og man kan kjøre systemet rett på en Android-telefon eller Android-nettbrett (f.eks. fra produsenten Samsung), men skjermen som følger med i Earthworks-pakken er spesialt tilpasset anleggsbruk med vann- og støvavstøtende finesser, samt at den er ekstremt lyssterk. Skjermen er også «kablet» opp til maskinen, mens telefoner eller nettbrett må kjøres trådløst.

Én av de store fordelene er at systemet oppgraderes automatisk om man er på nett. Man kan også benytte seg av ulike tilleggsfunksjoner som graveassistanse. Maskinstyringen kobler seg på hydraulikksystemet til maskinen, og vil følge innstilt helling eller dybde. Det eneste føreren trenger er å dra i stikka. Maskinstyringen tar over bom og skuffe og holder riktig nivå i forhold til innstillingene. Man kan kjøre alle Android-app’er på skjermen. Man kan lese mail der, eller surfe på nettet for den saks skyld.

Blir hørt

Evje føler mange innspill er tatt inn i den videre utviklingen hos Trimble, og kommunikasjonen har skjedd rett fra skjermen til maskinstyringen. På denne har han skrevet inn ønsker og innspill, og de er tatt videre hos utviklingsavdelingen på andre siden av jorde.

- Men det er ikke alle innspillene som er tatt inn ennå. Blant annet å slette punkter som er lagret. Det hadde vært praktisk, men jeg tror det kommer i en oppgradert utgave, sier han.

Før vi dro ut til Gunnar Evje på anleggsplassen i Sylling, presenterte SITECH i Norge den nye maskinstyring på hovedkontoret i Lier utenfor Drammen. Salgssjef Ståle Eikrem sier spesielt 3D-visualiseringen, oppgraderingsmulighetene, alle tilleggsfunksjonene som kommer (vektsystem, automatikk på tilt, f.eks.) og ikke minst de nye sensorene som gir 50 oppdateringer i sekunder (10 ganger raskere enn sensorene som har vært i bruk til nå) samlet tar maskinstyringsteknologien et steg videre.

Ferdig tilrettelagt

Stadig flere maskinprodusenter legger til rette for maskinstyring når maskinen produseres, og Trimble har ligget tett på produsentene for å legge til rette for deres maskinstyring. Trimble Ready er blitt et begrep og produkt for produsentene, og når maskinen leveres fra fabrikk med dette er det ikke mye jobb igjen før maskinstyringssystemet kan monteres.

- I fremtiden kommer selskap som Trimble til å levere software, mens hardware kommer rett fra maskinprodusentene, spår daglig leder Karsten Haukås i SITECH i Norge.

Gravemaskiner er først ut med Earthworks. Det som må monteres for å få systemet i gang er skjermen i hytta, EC520 elektronisk kontrollenhet i maskinrommet (fungerer også som en sensor) og sensorer på tilt, stikkesylinderen, stikke, bom.

Trimble Earthworks kommer på markedet i april/mai, og prisen skal være på nivå som vanlig 3D-maskinstyring.

STILLING LEDIG:
Powered by Labrador CMS