Implenia gjennomførte øvelse der en bil med tre personer tatt av steinras. I øvelsen var en død, to hardt skadet.
Implenia gjennomførte øvelse der en bil med tre personer tatt av steinras. I øvelsen var en død, to hardt skadet.

Implenia med realistisk ulykkesøvelse

En privatbil med tre personer tar seg inn i et anleggsområde. Store steinblokker treffer bilen. En omkommer og to skades alvorlig.

Publisert Sist oppdatert

Heldigvis var dette bare en øvelse, men byggherre Statens vegvesen melder at dette var svært realistisk. Stedet for øvelsen er Tislegård sør for Kongsberg sentrum, på en av delstrekningene for det store veganlegget som nå er under bygging, E134 Damåsen-Saggrenda.

SHA-rådgiver i Statens vegvesen på dette veianlegget, Stig Harry Andersson, var en av observatørene på ulykkesøvelsen som entreprenøren Implenia Norge AS arrangerte.

«En død - to hardt skadet»

Andersson observerte og noterte flittig i sin loggbok underveis i øvelsen.

- Dette skal vi både erfare og lære av, sier vegveseningeniøren, som selv har erfaring både fra entreprenør- og oljebransjen.

Brannvesen og politi kom først til ulykkesstedet av redningsetatene, noe senere kom ambulansene til. Den «omkomne» ble tatt ut av bilen og tildekket på bakken. Like ved fikk de to «hardt skadde passasjerene» førstehjelp, før erfarne ambulansefolk tok over.

Kunne absolutt skjedd

Etter en drøy time var øvelsen på stedet over. Mannskapene fra alle etater og instanser som har deltatt eller observert ble deretter samlet til gjennomgang og evaluering av øvelsen.

Før konklusjonene og sammendraget av øvelsen var gjort, kunne Stig Harry Andersson likevel nikke bekreftende:

- Dette har både vært nødvendig og lærerikt. Ingen ulykker er like. På samme måte er heller ingen ulykkesøvelser helt like. Men realistisk har dette så avgjort vært, sier han.

Internt i Statens vegvesen og mot Kongsberg kommune gikk også varslingen av ulykken uten avvik, viser den foreløpige oppsummeringen.

Det lages en felles oppsummering etter øvelsen, opplyser Vegvesenet.