Daglig leder Frank Ole Sørensen i Hæhre Maskinutleie bedrer sikkerheten for maskinførerne.
Daglig leder Frank Ole Sørensen i Hæhre Maskinutleie bedrer sikkerheten for maskinførerne.

Hæhre-selskap satser på Hammerglass i 41 Cat-maskiner

Under Arctic Entrepreneur-messen på Gardermoen ble det klart at Hæhre Maskinutleie AS øker førersikkerheten i 41 av sine Cat-gravemaskiner med sprengingstestede frontrutesystemer fra Hammerglass.

Publisert Sist oppdatert

De 12 mm tykke Hammerglass-rutene (en type spesialbelagt polykarbonat) sitter boltet fast i kraftige stålrammer. Systemet er blant annet testet med tre kg TNT fra tre meters avstand, og er klassifisert i den nye sikkerhetsstandarden RABS (R43, Axe test, Blast test, Stone test). R43 innholder krav om optiske egenskapet ved ruten.

Rammene hviler mot hyttens A-stolper, så det er A-stolpene som tar imot trykkbølgen ved en eventuell eksplosjon. For at sikkerhetsruten ikke skal skades av steinsprut fra pigging, sitter en offerrute i 4 mm Hammerglass utenpå 12 mm-ruten. Offerruten byttes ved behov.

- Nå er det førernes tur

Hæhres bestilling er på ca. 1,5 millioner kroner, og er den største bestillingen Pon Equipment har fått på Hammerglass-produkter. Dag Strøm er teknisk prosjektleder for Pon i Norge, og er den som har vært rådgivende for Hæhre i prosessen:

 - Vi i Pon er overbevist om at dette er fremtiden. De seneste årene har vi fra leverandørsiden lagt store ressurser i å utvikle mer miljøvennlige maskiner. Nå er det førernes tur til å stå i sentrum. Vi er overbeviste om at slike systemer i fremtiden kommer til å bli påbudt på store anlegg. Derfor er det viktig for oss at alle rammene leveres med et sikkerhetssertifikat, sier Strøm i en pressemelding sendt ut av Hammerglass AB.

Adm. direktør i Hammerglass AB, Bengt Nilsson, på Arctic Entrepreneur på Gardermoen 18. januar 2017. På bildet viser han det 4 mm tykke offerglasset som er festet med ti skruanordninger.
Adm. direktør i Hammerglass AB, Bengt Nilsson, på Arctic Entrepreneur på Gardermoen 18. januar 2017. På bildet viser han det 4 mm tykke offerglasset som er festet med ti skruanordninger.

Ved sprengningsarbeider er det ikke uvanlig at det finnes udetonert sprengstoff blant steinmassene. Som regel oppdager man disse såkalte forsagerne i tide, men om de skulle eksplodere i nærheten av en maskin, løper føreren stor risiko for å skades alvorlig.

I Sverige har det i mange år vært påbudt å sikre hyttene med godkjente førervern, men foreløpig finnes ikke denne type spesifikke krav i Norge, ifølge Hammerglass AB.

Slipper gitter

- For oss er Hammerglass en naturlig videreutvikling av det sikkerhetsarbeidet som preger vår virksomhet, sier daglig leder ved Hæhre Maskinutleie AS, Frank Ole Sørensen.

- Det handler jo ikke bare om å sikre oss mot udetonert sprengstoff, det finnes også en konstant risiko for førerne ved vanlig piggearbeid, tunnelrensk og steinhåndtering. Vi undersøkte maskinparken, og valgte å begynne med disse drøyt 40 Cat-graverne. På nye maskiner kommer vi til å ha Hammerglass som standard. Nå slipper vi å bruke gitter, og det er enkelt og billig å bytte ut offerruten når den blir slitt, sier Sørensen.  

- Et signal

Administrerende direktør i svenske Hammerglass, Bengt Nilsson, var på plass på Arctic Entrepreneur i januar, og kunne glede seg over rekordbestillingen.

- Dette er en veldig viktig ordre for oss på flere måter. Foruten at det selvfølgelig er et bra tilskudd til vår omsetning, så er det fremfor alt et signal om at bransjen tar et stort steg fremover når det gjelder førersikkerheten. Jeg tror neppe det finnes andre bransjer som skulle akseptere det risikonivået som maskinførerne lever med hver eneste dag, sier Nilsson.