Adm. direktør i Hammerglass AB var på Arctic Entrepreneur på Gardermoen i januar 2017 med stand. Han holdt også et innlegg på sprengningsseminaret på arrangementet.
Adm. direktør i Hammerglass AB var på Arctic Entrepreneur på Gardermoen i januar 2017 med stand. Han holdt også et innlegg på sprengningsseminaret på arrangementet.

- Det blir slutt på «vanlig» glass i anleggsmaskiner

Dette sier adm. direktør Bengt Nilsson i Hammerglass AB.

Publisert Sist oppdatert

- Glassruter hører ikke hjemme i en anleggsmaskin. På samme måte som at bilbelte kom på plass i biler, vil det bli helt vanlig med uknuselige ruter av typen vi tilbyr i anleggsmaskiner, sier Nilsson.

Hammerglass-ruten er en nanobelagt polykarbonatskive som opplyses å være 300 ganger sterkere enn glass. For arbeidsplasser med mye sandstøv i luften, tilbys en vernefilm som kan byttes ut når den blir slitt.

- Ved pigging har det vist seg at stein trenger gjennom denne filmen. Derfor har vi introdusert en offerrute i 4 mm Hammerglass-materiale som monteres utenpå den 12 mm tykke Hammerglass-ruten som er boltet til RABS-rammen i førerhuset. Føreren bytter selv offerruten på ca. 10 minutter når denne har fått tilstrekkelig mange skader, sier Nilsson.

RABS står for R43, Axe test, Blast test, Stone test. R43 innholder krav om optiske egenskapet ved ruten.

I dag er Hammerglass-ruter ca. 30 prosent dyrere enn standard ruter i anleggsmaskiner, ifølge bedriften. Men dette vil forandre seg ved økt produksjon av polymerrutene.

- Vi er i dialog med Arbeidstilsynet, og tror at i løpet av ett par år kan det komme krav i et direktiv om sikkerhetsruter av typen vi produserer og leverer, sier lederen.

Hammerglass AB holder til i Förslöv i Sverige. Selskapet har 30 ansatte. Hammerglass har egen selger for Norge og har solgt flere titalls sikkerhetsruter til flere store enreprenørbedrifter i Norge.