Bred last - veldig bred last

Denne trekkvogna fra Mammoet Norge AS flytter hus fra Malmberget i Gällivare i Sverige ca. 7 km slik at LKAB kan utvide jernmalmgruven i området.

Publisert Sist oppdatert

Prosjektet skal flytte 30 bygninger, og er et samarbeid mellom det svenske gruveselskapet LKAB, nederlandske Mammoet og det svenske byggefirmaet NYAB. Den tyngste bygningen som flyttes er 230 tonn.

Flere av bygningene i området som skal bli gruve, er revet. Men de eldste bygningene, den eldste fra 1909, bevares ved å flyttes noen kilometer langs vei til et område uten gruvedrift i grunnen.

Bevarer historien

- Vi har valgt å berge husene av historiske og kulturelle grunner. Dette er de eldste bygningene på Malmberget. De ble bygget for å huse LKABs gruvearbeidere, sier komminikasjonsleder i LKAB, Maritha Mossberg, i en nyhetsmelding fra Scania Group.

Meldingen (og videoen over) er laget i forbindelse med at det brukes en Scania R620 V8 med Allison-transmisjon til oppdraget.

Over 600 tonn nyttelast

Etter at husene er forsterket og jekket opp, plasserer Mammoets utsendte en 18-akslet Nicolas MHD tilhenger under dem i tur og orden.

- Tilhengeren kan ta opp til 36 tonn per aksel, opplyser sjåfør i Mammoet Norge, Trond Friis.

Dette gir en potensiell nyttelast på over 600 tonn på tilhengeren som har separat hydraulisk styring på de 144 hjulene.

Scania-en har en tillatt maksimal nyttelast på 250 tonn. Når de største bygningene flyttes, kobles en ekstra lastebil på bak for å hjelpe til med fremdrift og bremsing.

Transporten på den ca. 7 km lange reisen til et nytt boligfelt tar ca. en time.

I nyhetsmeldingen fra Scania Group er det ikke opplyst dimensjonene ved flyttelasset i videoen, men det kan anslås at det er et tosifret antall meter både på høyde og bredde.

Fjorten bygninger ble flyttet i oktober.

Powered by Labrador CMS