En seksjon av andre etasje av Dronning Sonjas barndomshjem heises over på lastebil for å bli fraktet til friluftsmuseet Maihaugen i Lillehammer. Her skal det blir 1930-tallshuset i Boligfeltet i museet.
En seksjon av andre etasje av Dronning Sonjas barndomshjem heises over på lastebil for å bli fraktet til friluftsmuseet Maihaugen i Lillehammer. Her skal det blir 1930-tallshuset i Boligfeltet i museet.

Dronning Sonjas barndomshjem gjenreises

Snart er H.M. Dronning Sonjas barndomshjem på plass i friluftsmuseet Maihaugen i Lillehammer. 1. november heises den siste etasjen over på lastebil og fraktes til museet.

Publisert Sist oppdatert

Der skal funkisvillaen gjenreises som 1930-tallshuset i boligfeltet i friluftsmuseet.

Området på Vinderen i Oslo der Dronning Sonjas barndomshjem har stått, er i endring. De store trevillaene fra 1930-tallet rives, og eplehagene fortettes med små blokker med leiligheter. Samme skjebne fikk Dronningens barndomshjem, men det vil nå bli bevart på Maihaugen i Lillehammer.

Boligfeltet i museet består av eneboliger fra ulike tiår av 1900-tallet, der hus, interiør og gjenstander sammen skaper komplette, tidsriktige hjem.

Omfattende flytteprosess

Arbeidet med å flytte huset har foregått i flere uker. Huset er delt opp i seksjoner, som er forsterket slik at de kan heises over på spesialtransporter og fraktes til museet i Lillehammer. Her står de på vent til alle delene er flyttet.

Transportene foregår på nattestid, for å skape minst mulig forstyrrelse for andre trafikanter.

På Maihaugen skal huset gjenreises med den opprinnelige 1930-tallsfasaden. Grunnmuren i Boligfeltet står klar til å ta i mot første etasje. I de neste ukene fortsetter arbeidet med å montere huset sammen.

Dronningen bidrar

Deretter følger et omfattende detektivarbeid for å finne ut hvordan huset opprinnelig var innvendig. Det skal framstå slik det var mens Dronningen bodde i det fra 1935-1968. 

Dronning Sonja er positiv til prosjektet, og vil bidra så langt som mulig med dokumentasjon og gjenstander.

Planlagt åpnet i 2018

Hele flytteprosessen og arbeidet med å tilbakeføre huset til det opprinnelige, er et omfattende og møysommelig arbeid som Maihaugen har søkt Kulturdepartementet om 11,5 millioner kroner i støtte til. I tillegg har Sparebankstiftelsen DNB gitt 2,5 millioner kroner til flyttingen.

Målet er at Dronning Sonjas barndomshjem er ferdig utvendig og innvendig, slik at det kan åpnes på Maihaugen til kongeparets gullbryllupsdag 29. august 2018.

Powered by Labrador CMS